بازدیدها: 0

گزگز دست و پا معمولاً همراه با علائم دیگری مانند درد، سوزش و یا بی‌حسی در دست‌ها و کف پاها (سوزش کف پا) بروز می‌کند. این حس، معمولاً نشان دهنده‌ی آسیب به اعصاب ناحیه (نوروپاتی) می‌باشد. از آن جایی که این نواحی جزو مناطق محیطی بدن محسوب می‌شوند، از واژه‌ی نوروپاتی محیطی برای توصیف این عارضه استفاده می‌شود. نوروپاتی محیطی دلایل مختلفی داشته و شدت آن در بین افراد مبتلا متفاوت خواهد بود. کمبود ویتامین، دیابت و ازکارافتادن کلیه ازجمله دلایل گزگز دست و پا به علت آسیب‌های عصبی می‌باشند. استفاده از برخی داروهای خاص نیز می‌تواند سبب خارش و خواب رفتن دست و پا شود. ازجمله دیگر عوامل احتمالی سوزن سوزن شدن و گزگز دست و پا می‌توان به بیماری‌های خود ایمنی، سموم مختلف و عفونت‌ها اشاره کرد.

احساس سوزش در کف دست و پاها عموماً به دلیل آسیب‌های عصبی ایجاد می‌شود. عوامل بسیار مختلفی وجود دارند که می‌توانند سبب بروز این عارضه شوند و درنتیجه مراجعه به پزشک گزینه‌ی عاقلانه‌ای به نظر می‌رسد. ممکن است عارضه‌ی جدی وجود نداشته باشد ولی از آن جایی که درد به صورت مکرر در این ناحیه احساس می‌شود، رسیدگی به این مشکل اهمیت بالایی خواهد داشت. درمان موفقیت‌آمیز به تشخیص دقیق و درمان کردن علت اصلی به وجود آمدن گزگز بستگی دارد. تا زمانی که سلول‌های عصبی محیطی کشته نشده‌اند، توانایی‌ترمیم داشته و متخصصین ما در کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته دکتر سعادتی می‌توانند روش‌های فیزیوتراپی مختلفی ازجمله روش‌های درمان دستی و کایروپراکتیک، ماساژ درمانی، تحریک الکتریکی اعصاب (TENS)، اولتراسوند تراپی، لیزر سرد، شاک ویو تراپی، تحریک مغناطیسی عملکردی (FMS)، میکروواس تراپی (Micro-Vas) و ورزش درمانی را برای درمان علت ایجاد عارضه و تسکین پادرد همراه با احساس سوزش به کار گیرند. جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما و یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های 02126722003 و 02126722004 تماس حاصل فرمایید.

علل


ازجمله دلایل سوزش دست و پا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نوروپاتی

نوروپاتی محیطی یکی از اصلی‌ترین دلایل ایجاد حس سوزش می‌باشد. فیبرهای عصبی در کف دست و پاها با گذشت زمان آسیب دیده که این مشکل سبب ارسال شدن پیام‌های درد به سمت مغز می‌شود و درحالی‌که هیچ زخم و آسیبی وجود ندارد، فرد در کف دست و پای خود احساس درد و سوزش می‌کند.

دیابت

دیابت می‌تواند باعث ایجاد نوروپاتی و درنتیجه احساس سوزش در پاها شود. اعصاب محیطی که با احساس درد ارتباط دارند آسیب دیده و احساس سوزش شدیدی را به فرد مبتلا تحمیل می‌کنند.

کمبود ویتامین

احساس سوزش ممکن است به دلیل کمبود ویتامین و مواد معدنی در بدن ایجاد شده باشد. موادی مثل ویتامین B، کلسیم، تیامین و فولیک اسید برای بدن ما تا حد زیادی ضروری‌اند. کمبود این مواد می‌تواند سبب احساس سوزش در دست و پاها شود. در صورت درمان نشدن به موقع، این مشکل می‌تواند سبب ایجاد اختلالات عمده‌ای مثل کم‌خونی و بری بری شود.

مونونوروپاتی

مونونوروپاتی به گروهی از عارضه‌ها گفته می‌شود که می‌توانند به یک عصب آسیب برسانند. این آسیب معمولاً سبب مورمور شدن و احساس سوزش در پاها می‌شود. مونونوروپاتی انواع مختلفی دارد ازجمله سندرم تونل تارسال، سندرم تونل کارپال و سیاتیک.

سندرم تونل کارپال

سندرم تونل کارپال عارضه‌ای است که در آن عصب مدیان مچ دست تحت فشار قرار گرفته و باعث گزگز و بی‌حسی کف و انگشتان دست می‌شود.

سندرم تونل تارسال

سندرم تونل تارسال یک عارضه‌ی نادر است که به دلیل آسیب دیدن عصب تیبیال و یا شاخه‌های آن، معمولاً به دلیل فشار فیزیکی بر روی این اعصاب ایجاد می‌شود. افراد مبتلا به سندرم تونل تارسال ممکن است احساس درد، سوزش و یا گزگز در طول عصب تیبیال داشته باشند.

آسیب

اعصاب ممکن است در اثر حوادث مختلف تحت فشار قرار گرفته، له شده و یا آسیب ببینند که این مشکل سبب ایجاد درد عصبی خواهد شد. برای مثال می‌تواند به فشرده شدن عصب در اثر فتق دیسک کمر و یا بدشکلی‌های استخوانی اشاره کرد.

بیماری شارکوت ماری توث (CMT)

شارکوت ماری توث یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عصبی وراثتی است که اعصاب محیطی حسی و حرکتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد (نوروپاتی) و باعث ایجاد ضعف‌های عضلانی می‌گردد.

دیگر دلایل

پایین بودن سطح هورمون تیروئید، ایدز، مسموم شدن با فلزات سنگین، احتباس مایعات، عوارض جانبی داروها و بسیاری از مشکلات این‌چنینی می‌توانند سبب احساس سوزش در دست و پاها شوند.

علائم مرتبط


همراه با سوزش ملایم تا مزمن در دست و پاها، ممکن است فرد مبتلا به نوروپاتی علائمی مثل تورم، خارش، راش پوستی، خشکی، و پوسته‌پوسته شدن پوست را نیز مشاهده کند. از آن جایی که این عارضه علل بسیار مختلفی دارد، درمان آن بسته به علت ایجاد عارضه متفاوت خواهد بود. بااین‌حال شما می‌توانید روش‌های درمان خانگی که در زیر آمده‌اند را برای مقابله با سوزش دست و پا به کار گیرید.

تشخیص


برای تشخیص علت خواب رفتن دست و پا، پزشک شما یک معاینه‌ی فیزیکی انجام داده و سپس سوابق پزشکی شما را به طور کامل بررسی می‌کند و مواردی چون علائم، محیط کاری، عادات اجتماعی، قرار گرفتن در معرض سموم، خطر ابتلا به ایدز و دیگر بیماری‌های عفونی و سابقه‌ی فامیلی بیماری‌های عصبی را در نظر می‌گیرد. همچنین ممکن است او آزمایشات دیگری را نیز تجویز کند ازجمله:

  • آزمایش خون. با استفاده از این آزمایشات می‌توان عارضه‌هایی مثل دیابت، کمبود ویتامین، اختلالات کبد و کلیه، دیگر اختلالات متابولیک بدن و نشانه‌های فعالیت غیرطبیعی دستگاه ایمنی را تشخیص داد.
  • بررسی مایع مغزی نخاعی. با استفاده از این روش می‌توان آنتی‌بادی‌های مربوط به نوروپاتی محیطی را تشخیص داد.
  • الکترومیوگرام (EMG). آزمایش فعالیت الکتریکی عضله.
  • آزمایش سرعت هدایت عصبی (NCV)

درمان


دارودرمانی

پزشک بسته به علت ایجاد حس سوزش در دست و پا، داروهایی را برای شما تجویز می‌کند. داروهای ضدالتهاب خوراکی، پمادها و کرم‌های مخصوص برای رفع علائم عارضه تجویز می‌شوند. در اکثر موارد، پزشکان داروهایی مثل مسکن درد یا داروهای استروئیدی را برای مقابله با درد تجویز می‌کنند ولی مهم است بدانید که استفاده از این داروها تنها بر روی مشکل شما سرپوش می‌گذارد.

فیزیوتراپی

اولین هدف از انجام فیزیوتراپی، مدیریت عارضه‌ای است که باعث سوزش دست و پای شما شده است. اگر علت ایجاد این مشکل برطرف شود، سوزش دست و پا معمولاً به طور خود به خودی بهبود می‌یابد. دومین هدف از درمان، رفع علائم عارضه با استفاده از روش‌های زیر است.

روش‌های درمانی کایروپراکتیک

درمان کایروپراکتیک یکی از روش‌های درمانی قابل‌اعتماد برای سوزش و درد دست و پاهاست. یک کایروپراکتور می‌تواند ستون فقرات شما را بررسی کرده و هرگونه اختلال احتمالی در مهره‌های آن که ممکن است سبب فشرده شدن اعصاب نخاعی شده باشد را تشخیص دهد. درمان کایروپراکتیک در ابتدا بر پایه‌ی تشخیص دقیق و سپس در صورت نیاز، درمان‌های دستی و تمرینات توان‌بخشی شکل گرفته است. انجام درمان‌های دستی بر روی کمر می‌تواند استخوان‌ها را به محل مناسب خود بازگردانده و درد و گزگز دست و پاها را درمان کند.

ماساژ درمانی

ماساژ درمانی در صورت درست انجام شدن، گردش خون را تقویت کرده و می‌تواند وضعیت اندام‌ها را بهتر کرده و باعث تسکین درد دست و پاها شود. ماساژ دست و پاها می‌تواند بار عصبی وارد شده را تخلیه کند.

تریگر پوینت تراپی

زمانی که تریگر پوینت‌ها به‌عنوان علت ایجاد بی‌حسی، خارش، تورم، سوزش و درد در دست و پاها تشخیص داده شوند، شما می‌توانید با استفاده از روش‌های بی‌خطر و دقیق تریگر پوینت تراپی که خود آن‌ها را انجام می‌دهید، تا حد زیادی علائم عارضه را کاهش دهید.

ورزش برای درد و سوزش پا

تمرینات تقویتی دست

  • خم و راست کردن تمامی انگشتان. دست خود را کاملاً مشت کرده و سپس باز کنید.

  • خم کردن مچ رو به پایین

  • خم کردن مچ رو به بالا

  • خم کردن مچ با وزنه به طرفین در حالت نشسته. این حرکت عضله‌ی براکیورادیالیس شما را تقویت می‌کند. این عضله در ناحیه‌ی دیستال ساعد به مچ دست وارد می‌شود.

  • خم کردن مستقیم مچ. این حرکت عضلات فلکسور شما را تقویت می‌کند.
  • خم کردن مچ رو به بالا. این حرکت عضلات اکستنسور شما را تقویت می‌کند.

  • تمرین خم کردن انگشتان. این حرکت قدرت دست و انگشتان شما را افزایش می‌دهد.

ورزش برای تقویت پاها

  • قوس خارجی پا

  • قوس عرضی (مرکزی) پا

  • قوس داخلی پا
  • تمرین با استفاده از طناب‌های کشی

  • تمرین با بورد مخصوص

  • تمرین تعادلی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید