Hits: 0
لنف ادم یا ورم دست و پا به دلیل آسیبدیدگی سیستم لنفاوی ایجاد شده و موجب التهاب بافتهای بدن میشود. با این که تورم بیشتر در ناحیه دستها و پاها دیده میشود اما ممکن است در هر قسمت دیگری از بدن نظیر کشاله ران، سر و ناحیه گردن نیز دیده شود. این عارضه باعث ایجاد ناراحتی، کاهش عملکرد اعضای بدن، اختلالات حرکتی و بروز مکرر عفونت شود. لنف آدم ممکن است مادرزادی یا اکتسابی برای مثال در مورد سرطان، درمانهای سرطان یا زخمهای پا باشد. این بیماری پیشرونده است و در صورتی که تحت درمان قرار نگیرد، باعث ایجاد تغییر دائمی در بافتها میشود. در صورتی که بیماری قبل از رسیدن به مراحل مزمن شناسایی شده و تحت درمان قرار گیرد میتوان اثرات بلند مدت ناشی از ابتلا به لنف آدم را به طور مؤثری مدیریت کرد.
اولین گام برای درمان لنف آدم در کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته دکتر سعادتی، ریداکشن تراپی است که در آن به بیمار باندهای فشاری با کشش کم پوشانده میشود که باید 24 ساعت از آن استفاده کنند و درمانهای مکملی مانند ماساژ درمانی و انجام حرکات ورزشی نیز انجام میشود. دومین مرحله درمان حفظ وضعیت است که در این مرحله باید پوششهای فشردهساز با آستینهای فشردهساز در زمانهای معینی در طول روز استفاده شوند تا باعث کاهش مایع لنفاوی و کاهش ورم شود. اهداف فیزیوتراپی لنف آدم در کلینیک ما عبارتند از:
- افزایش دامنه حرکتی و انعطافپذیری
- کاهش تورم
- کاهش درد
- افزایش قدرت
- بازیابی عملکردی و بهبود کیفیت زندگی
برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی قوز پشت اینجا کلیک کنید.
برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی افتادگی شانه اینجا کلیک کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳ و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.
انواع لنف ادم
دو نوع لنف ادم وجود دارد: اولیه و ثانویه
- لنف آدم اولیه که نادر بوده و به دلیل فقدان برخی از عروق لنفاوی در مغز یا وجود ناهنجاریهایی در عروق لنفاوی ایجاد میشود.
- لنف آدم ثانویه که به دلیل انسداد یا قطعی است که موجب تغییر در جریان مایع لنفاوی در سیستم لنفاوی شده و یا به دلیل ابتلا به عفونت، غده بدخیم، عمل جراحی، شکلگیری بافت اسکار، ضربه، پرتودرمانی یا انجام سایر اقدامات درمانی مرتبط با سرطان ایجاد میشود.
لنف ادم چگونه ایجاد میشود؟
انجام عملهای جراحی یا پرتودرمانی برای سرطان سینه میتواند باعث آسیبدیدگی مسیرهای سیستم لنفاوی شامل عروق و غدد لنفاوی شود. هر بافتی از بدن که به ارسال لنف از طریق این مسیرها وابسته باشد در معرض تجمع مایع و لنف آدم است. این بدان معناست که بافتها در هر قسمتی از بدن مانند دست، بازو، زیر بغل، سینه و قسمت فوقانی کمر (بالای دندهها) در ناحیه تحت درمان ممکن است دچار لنف آدم شوند. به تدریج لنف ایجاد میشود و سیستم لنفاوی از بین رفته و باعث ایجاد تورم، ناراحتی و برخی علائم دیگر میشود.
عواملی که احتمال ابتلا به لنف ادم را افزایش میدهند
عواملی که احتمال ابتلا به لنف آدم را افزایش میدهند عبارتند از:
- از بین رفتن یا برداشتن غدد لنفاوی
- انجام عملهای مختلف روی سینه یا انجام عملهای جراحی سنگین
- پرتو درمانی
- شیمی درمانی
- اضافه وزن و چاقی
- عفونت یا آسیبدیدگی در دستها یا قسمتهای بالایی بدن در همان طرف بدن که جراحی انجام شده است.
علائم و نشانهها
علائم لنف ادم عبارتند از:
- تورم دستها، پاها یا قسمت میانی بدن در طرف آسیبدیده بدن
- احساس سنگین بودن یا ناراحتی در دست و پا
- از دست رفتن انعطافپذیری در دست، مچ دست یا مچ پا
- مشکل داشتن در هنگام پوشیدن لباس
- تنگ شدن انگشتر، ساعت یا دستبند
- عفونتی که بهبود نمییابد یا به طور مکرر در همان ناحیه عود میکند
- احساس سفت شدن پوست (این عارضه حتی ممکن است قبل از بروز تورم احساس شود)
- تورفتگی پوست (تورمی که پس از اعمال فشار ملایم روی پوست جای آن باقی بماند)
مراحل مختلف لنف ادم
لنف ادم چهار مرحله دارد که میتواند بر اساس علائم بیماری به شرح زیر تقسیمبندی شود:
- مرحله صفر (که به آن مرحله بینشانی یا پنهان نیز گفته میشود). در این مرحله تغییرات قابلتوجهی در دست، کف دست یا قسمت بالایی بدن دیده نمیشود اما شما ممکن است احساسات جدید مانند سوزن سوزنی شدن، خستگی غیرعادی یا سنگینی را تجربه کنید
- مرحله یک (خفیف). دست، قسمت میانی بدن، سینه یا قسمتهای دیگر بدن ممکن است دچار تورم خفیفی شوند که به دلیل تجمع مایع در آن قسمت احساس میشود. زمانی که شما پوست خود را فشار میدهید یک تورفتگی کوچک روی آن باقی میماند.
- مرحله دو (متوسط). قسمت بیمار بیشتر دچار تورم میشود. بالا نگه داشتن دست یا قسمتهای دیگر بدن نیز کمکی به بهبود علائم نمیکند و با فشار دادن پوست جای دست روی آن قسمت باقی نمیماند.
- مرحله سه (شدید). عضو آسیبدیده بدن بسیار بزرگ شده و تغییر شکل میدهد و پوست دچار چین و چروک میشود.
تشخیص
سوابق پزشکی شما به دقت مورد بررسی قرار میگیرد. غدد لنفاوی با لمس دست مورد معاینه قرار میگیرد تا تورم و تغییرات غیرطبیعی در آن قسمتها مشخص شود. میزان تورم اعضای بدن نیز مورد توجه قرا میگیرد. برخی آزمایشهای تصویری مانند ام آر آی، لینفوگرافی ام آر، توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن)، اولتراسوندگرافی و… نیز ممکن است انجام شود. پیشرفت بیماری را میتوان با میزان تغییرات اندازه اعضای بدن و جابجایی آب اندازهگیری نمود.
اقدامات درمانی
باندپیچی دست یا پا
برای باندپیچی دست و پا از باندهای فشردهساز با استاندارد طلایی استفاده میشود. به راحتی میتوان دریافت که با باندپیچی میتواند تورم فعلی را کنترل نموده اما کافی نیست. عروق لنفاوی کمکار درست در زیر پوست در قسمتی که متناسب با فشار عضلات زیر آنها به عنوان یک پمپ برای تحریک جریان لنفاوی عمل میکنند قرار دارند. بانداژ یک فشار دائمی و ملایم را روی پوست اعمال میکند که فضایی را برای عضلات فراهم میکنند تا عضلات بتوانند به صورت مؤثرتری عمل پمپاژ را انجام دهند بنابراین استفاده از این باندها مانند یک پمپ عمل کرده و باعث میشود که مایعات از دست و پا خارج شده و تورم کاهش یابد و شما بتوانید به فعالیتهای روزمره خود بپردازید.
پوششهای فشردهساز
باندها با پوششهای فشردهساز پوشانده میشوند. پوششهای فشردهساز در نزدیکی قسمت بیماری دست و پا محکم پیچیده میشوند و به تدریج با دور شدن از ناحیه آسیبدیده شلتر بسته میشوند. این فشار مدرج، غدد لنفاوی را در جهت مورد نظر فشار میدهد: بالا و بیرون دست و پا و باعث میشود که تورم در این قسمتها کاهش یابد.
فشردهسازهای پنوماتیک
پمپ فشردهساز پنوماتیکی دستگاهی است شامل یک آستین یا جلیقه بادی و چندین بالون که یکییکی و به ترتیب برای تحریک جریان لنف در جهت و مسیر صحیح باد میشوند. متناسب با پمپ مورد استفاده، این دستگاه ممکن است به صورت نشسته یا دراز کشیده مورد استفاده قرار گیرد.
تخلیه دستی مایع لنفاوی (ماساژ درمانی)
تخلیه دستی مایع لنفاوی نوعی ماساژ ملایم پوست است که به حرکت مایع لنفاوی کمک میکند. این کار به وسیله متخصص لنف آدم انجام شده و معمولاً تحت پوشش بیمه قرار دارد.
روش احتقان زدایی کامل
جامعه پزشکی غالباً روش احتقان زدایی کامل را به عنوان روش اصلی درمان لنف آدم در نظر میگیرند. روش احتقان زدایی کامل یک روش دزمانی است که در چند فاز انجام میشود. فازهای درمانی این روش عبارتند از: تخلیه دستی مایع لنفاوی، انجام حرکات ورزشی و مراقبتهای پوستی که باید توسط متخصص لنف آدم انجام شود.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک روش مؤثر برای پیشگیری و مدیریت بیماری لنف آدم است. لنف آدم یک بیماری مزمن است که باعث ایجاد مشکلات فیزیکی و روحی برای بیمار میشود. فیزیوتراپی لنف آدم شامل ماساژ، تخلیه دستی مایع لنفاوی و مدیریت بیماری با استفاده از پوششهای فشردهساز است.
لیزر کمتوان
لیزر باعث افزایش جریان لنف شده و پروتئین اضافی و بافت در مایع را کاهش میدهد. همچنین باعث کاهش چسبندگی بافتهای اسکار روی بافتهای سالم زیرین میشود. لیزر درمانی کمتوان همچنین برای نرم کردن بافتهای سخت شده و فیبروزی، بهبود بافتهای اسکار و کاهش درد نیز مؤثر است. لیزر بافت را نمیسوزاند و بیمار در هنگام لیزر درمانی احساس گرما نمیکند.
میکروواس تراپی (Micro-Vas)
میکروجریان های الکتریکی آنژیوژنز که باعث ایجاد مویرگهای جدید و تولید شبکه مویرگی متراکمتر در بافت میشود را تحریک میکند. این تحریک زمینه را برای رشد و ترمیم بافت در طول دوره بهبودی فراهم میکند. میکروواس تراپی تخلیه مایع لنفاوی را 10 تا 30 برابر تندتر کرده که علاوه بر این که باعث کاهش تورم و آدم میشود، واکنشهای ایمنی بدن را نیز تنظیم میکند.
طب سوزنی
طب سوزنی باعث کاهش درد و تورم ناشی از لنف ادم میشود. روشهای آزادی احساسی و رویکردهای دیگر انرژی درمانی نیز میتوانند مؤثر باشند.