Hits: 11

علائم دیسک گردن و درماندیسک گردن چیست


ستون مهره ها در ناحیه گردن از مهره هایی ساخته شده که از سر افراد تا بخش بالایی مهره های سینه کشیده شده اند. دیسک گردن  در میان مهره های گردنی قرار گرفته و این دیسک ها در حقیقت همانند بالشتکهایی می باشند که به مانند مانعی برای فرود ضربه به بخش مربوطه عمل می نماید.

دیسک گردن یک بافت ارتجاعی ، الاستیکی می باشد که فواید زیادی را برای ما به ارمغان می آورد.دیسک گردن موجب می شود که ما بتوانیم سر خود را در محدوده بالایی از ستون فقرات تکان دهیم ، زوایای زیادی برای امکان خم شدن  به جلو و عقب سر داشته باشیم. وزن زیاد سر در حدود ۱۲ کیلوگرم برای به راحتی و به مدت زیاد در طول زندگی بر روی مهره های کوچک گردنی قابل تحمل می شود.

گردن درد حاد (شدید) و مزمن: تشخیص و درمان فیزیوتراپی

البته باید بدانیم آنچه به جز دیسک گردن از سر حمایت می نماید استخوانها و ماهیچه ها و عضلات گردن و همچنین لیگامنتهای گردنی است و چنانچه اختلالی در عملکرد هر یک از این عوامل ایجاد شود باعث سر درد و درد گردن می شود.اما هیچ کدام از این عناصر به اندازه دیسک گردن مهم نیستند و درد ناشی از مشکل انها هم به اندازه دیسک گردن مهم نیست.

در کلینیک فیزیوتراپی دکتر سعادتی با بهره گیری از تخصص و دانش بروز و بکارگیری روشهای پیشرفته و بدون عارضه، بدشکلی های ستون فقرات درمان می شود.

برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی قوز پشت اینجا کلیک کنید.

برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی افتادگی شانه اینجا کلیک کنید.

جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳  و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.

در خصوص دیسک گردن باید گفت که شیوع کمتری نسبت به دیسک کمر دارد و در صورت ابتلا خود را به صورت درد و سفت شدن گردن نشان می دهد. تحلیل دیسک از مراحل دیسک گردن است و  در زمانی که فتق دیسک گردن روی می دهد، بخشی از ماده ژلاتینی وسط دیسک از محل بروز عارضه پارگی بیرون می زند. معمولا این پارگی در بخش خلفی جانبی دیسک روی می دهد چرا که ضعیف ترین قسمت دیسک می باشد. بر اساس میزان بیرون زدگی ممکن است علائم متفاوتی در فرد بروز نماید.

آمارها نشان از آن دارد که بیش از ۷۰% افراد در طول دوره زندگی خود به کمردرد یا گردن درد مبتلا می شوند و این در حالی است که اکثر آنها بدون جراحی و با استفاده از روشهای کم خطر و غیر تهاجمی نظیر درمانهای دستی، طب سوزنی، حرکات ورزشی، فیزیوتراپی و لیزردرمانی قابل درمانند. یکی از عمده ترین علتهای کمردرد و گردن درد پاره شدنن دیسکهای بین مهره ای است و فرد به منظور تشخیص و درمان چنین عارضه ای باید سریعا با  دکتر فیزیوتراپی خود موضوع را درمیان بگذارد.امروزه روش های نوین فیزیوتراپی موجب درمان عمده بیماران دیسک گردن به روش های غیرجراحی شده است. آنچه در کیلنیک پیشرفته شمیم جهت درمان غیر جراحی دیسک گردن انجام می شود روش های نوین و علمی روز دنیا مستند بر مطالعات آینده نگر می باشد که موجب رضایت عمده بیماران می شود.

علائم دیسک گردن


معمولا گردن درد در افراد در دو زمان بیشتر بروز می یابد: یکی در افراد بین ۲۰ تا ۴۰ سال و افرادی که کارمند می باشند و یا به واسطه کاری که انجام می دهند دائما گردن خود را رو به پایین نگاه می دارند و دیگری در افراد بالای ۵۰ سال و آن هم به دلیل کهولت سن.

بیرون زدگی، آسیب و پاره شدن دیسک  گردن در مردان شیوع بیشتری نسبت به زنان دارد. از جمله نشانه های ایجاد مشکل در دیسک افراد مبتلا به التهاب و یا بیرون زدگی دیسک گردن عبارتند از:

گردن درد

کتف درد

فشار به عضلات بالای بازو

شانه درد

شایان ذکر است که گاهی فرد مبتلا به دیسک گردن ممکن است دردی در ناحیه گردن نداشته و صرفا با درد در نواحی نظیر بازو و شانه مراجعه نماید. حتی گاهی فرد مبتلا به دیسک گردن ممکن است از عارضه گزگز انگشتان خود شکایت نماید و وقتی با تکنیک هایی مانند نوار عصب و عضله به بیماران عنوان می کنیم مشکل شما مرتبط با گردن است بیماران سخت قبول می کنند و عنوان می کنند که در حال حاضر درد گردن ندارند.

راه های تشخیص دیسک گردن


متخصص دیسک گردن را برمبنای پرونده پزشکی، علائم، معاینه بالینی و نتایج آزمایش‌هایی مانند آزمایش‌های زیر تشخیص می‌دهد. از آنجایی که آرتروز و فتق دیسک گردن تاحدی پی‌آمد طبیعی افزایش سن است، جراح مغز و اعصاب باید تعیین کند که آیا یافته‌های حاصل از روش‌های تصویربرداری با علائم همخوانی دارد یا خیر. آزمایش‌های زیر معمولاً برای تشخیص دیسک گردن انجام می‌شود:

  • توموگرافی رایانه‌ای (CT یا CAT اسکن): رایانه چند تصویر رادیوگرافی را با هم ترکیب می‌کند تا تصویری به دست بیاید که شکل و اندازه کانال نخاعی، محتویات آن و ساختارهای اطرافش، به ویژه استخوان‌ها را نشان بدهد. سی تی اسکن اطلاعات ارزشمندی را درباره ناهنجاری‌های استخوانی، از قبیل خار یا زائده استخوانی، به هم جوش خوردن مهره‌ها و تخریب استخوان در اثر عفونت یا تومور در اختیار جراح مغز و اعصاب قرار می‌دهد.
  • نوار عصب و عضله و تست‌های هدایت عصبی (EMG/ NCS): این آزمایش‌ها تکانه الکتریکی را در امتداد ریشه‌های اعصاب، اعصاب پیرامونی و بافت عضلانی اندازه‌گیری می‌کند. آسیب عصبی مستمر، در حال بهبود بودن عصب‌ها بعد از آسیب‌دیدگی یا محل تحت فشار قرار بودن عصب‌ها در این آزمایش‌ها مشخص می‌شود.
  • MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی): MRI با استفاده از رایانه و آهنرباهای قوی تصاویری را از ساختارهای بدن به دست می‌دهد. نخاع، ریشه‌های عصب و ناحیه‌های اطراف آن و همچنین بزرگ شدن، ساییدگی و تحلیل رفتن، فتق دیسک گردن، عفونت و تومور در MRI دیده می‌شود.
  • میلوگرافی: میلوگرافی نوعی رادیوگرافی از کانال نخاعی است که در آن ماده حاجب در فضاهای قرارگیری مایع مغزی ـ نخاعی تزریق می‌شود. میلوگرام فشاری را که به دلیل فتق دیسک، خار استخوانی یا تومور روی نخاع یا عصب‌ها وارد می‌شود، نشان می‌دهد.
  • رادیوگرافی: عکس رادیوگرافی ساختارهای استخوانی ستون فقرات را نشان می‌دهد و اطلاعاتی را درباره هم‌ترازی ستون فقرات، ابتلا به آرتریت، تحلیل دیسک و وجود شکستگی ارائه می‌دهد. عکس رادیوگرافی به عنوان یک روش کم‌خطر بعد از جراحی به منظور بررسی ستون فقرات و محل قرارگیری ایمپلنت‌ها گرفته می‌شود.

درمان دیسک گردن


درمان غیرجراحی نخستین رویکرد برای بیمارانی است که از گردن درد رنج می‌برند، اما آسیبی ندیده‌اند. برای مثال بسیاری از بیماران مبتلا به فتق دیسک گردن با بهره‌گیری از درمان غیرجراحی به مرور زمان بهبود می‌یابند. از جمله درمان‌های محافظه کارانه می‌توان به انتظار، دارو، استراحت مطلق کوتاه مدت، کاهش فعالیت بدنی سنگین  فیزیوتراپی اشاره کرد.

کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم با مدیریت دکتر حیدر سعادتی مجهز به درمان با روش القاء مغناطیسی برون بدنی می‌باشد این روش یکی از روش‌های مدرن در التیام دیسک ناحیه گردن و رفع التهاب و همچنین تقویت عضلات عمقی ناحیه گردن است. تأثیرات مغناطیس پر توان که عمق نفوذ بالایی در بافت‌های بدن دارد امروز یکی از بحث‌های مهم در تحقیقات پزشکی است. یکی از عواملی که باعث ایجاد دیسک گردن می‌شود اختلالات پاسچر یا قوز پشت و گودی کمر می‌باشد. دکتر سعادتی در کلینیک فیزیوتراپی شمیم اختلالات راستایی قوز پشت و گودی کمر را بعنوان عوامل مستعد کننده فتق دیسک گردنی می داند و راهکار درمانی پیشنهاد می کند.

برای دریافت مشاوره درباره‌ی درمان شانه درد با روش‌های پیشرفته فیزیوتراپی و یا برای رزرو نوبت در کلینیک پیشرفته شمیم می‌توانید با شماره تلفن‌‌های ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳ و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴  تماس حاصل فرمایید.

دارو

دکتربرای کاهش درد و التهاب دارو تجویز می‌کند. همچنین داروهای شل کننده عضلات نیز تجویز می‌شود تا دیسک فرصت لازم برای التیام یافتن داشته باشد. گاهی اوقات کورتیکواستروئید در مفاصل مهره‌های گردن یا فضای اپیدورال تزریق می‌شود تا درد موقتاً تسکین پیدا کند.

فیزیوتراپی دیسک گردن

فیزیوتراپی دیسک گردن

فیزیوتراپی برای موفقیت درمان فتق و لغزش دیسک گردن حیاتی است. دکتر فیزیوتراپی ابتدا وضعیت گردن را ارزیابی می‌کند و عارضه را تشخیص می‌دهد. دکتر فیزیوتراپی بعد از تشخیص عارضه، طرح درمان را با توجه به شرایط بیمار تهیه می‌کند. درمان غالباً با تمرکز بر افزایش دامنه حرکتی و کنترل عضلات انجام می‌شود و توجه ویژه‌ای به عضلات پایدارکننده گردن می‌شود. چنانچه الگوی حرکتی بیمار تغییر کرده باشد، دکتر فیزیوتراپی می‌تواند این الگوهای حرکتی را اصلاح کند تا نیروهای حرکتی توزیع گردد و از مفاصل مهره‌ای آسیب‌پذیر و تحلیل رفته دور شود. همچنین دکتر فیزیوتراپی تمرین‌های کششی را برای افزایش طول ساختارهای کوتاه شده به بیمار آموزش می‌دهد. تمرین‌های به حرکت درآورنده اعصاب نیز با هدف حفظ طول اعصاب انجام می‌شود.

 تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS)

تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS ) برای درمان دیسک گردن

تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS) یکی از مداخله‌های درمان توانبخشی گردن درد است. تحریک الکتریکی عصب عموماً برای تسکین درد مزمن انجام می‌شود. تحریک الکتریکی از طریق الکترودها یا پدهایی که روی پوست گذاشته می‌شود، به بدن منتقل می‌شود. تکنیک و دستگاهی که در این روش درمانی به کار برده می‌شود، تحریک الکتریکی عصب از روی پوست یا به اختصار TENS گفته می‌شود.

TENS روشی غیرجراحی برای مختل یا مسدود کردن سیگنال‌هایی است که از عصب‌ها به نخاع و مغز منتقل می‌شوند. پیام‌های درد را می‌توان آن‌قدر تغییر داد تا درد موقتاً یا حتی برای مدتی طولانی تسکین یابد. این نوع تحریک الکتریکی علاوه بر کنترل درد می‌تواند گردش خون موضعی را بهبود دهد و اسپاسم و گرفتگی عضلات را کاهش دهد یا از بین ببرد.

TENS معمولاً در کنار دیگر روش‌های درمان و کنترل درد مانند طب فیزیکی، ورزش درمانی، ماساژ، تزریق بلوک عصب و یا درمان دستی ستون فقرات انجام می‌شود.

طب سوزنی در درمان دیسک گردن

از جمله ابزارهای بی خطری که پاسخ دهی بسیار خوبی برای افراد مبتلا به دیسک گردن دارد طب سوزنی می باشد. این روش درمانی تایید شده بدون درد و خونریزی نتیجه بسیار خوبی در روند بهبود افراد مبتلا به دیسک گردن دارد.اما باید توسط متخصص آموزش دیده و دانا نسبت به دیسک گردن انجام شود.

لیزر درمانی

استفاده از لیزرهای پر توان خاص در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر سعادتی تاثیر بسزایی در کاهش درد و درمان بیماران مبتلا به دیسک گردن داشته است.

تمرین‌های کششی و ورزش‌های مفید برای درمان فتق دیسک گردن

در این بخش تمرین‌ها و حرکات کششی مفید را برای مدیریت درد ناشی از فتق دیسک گردن توضیح می‌دهیم.

کشش شانه

تمرین‌های کششی و ورزش‌های مفید برای درمان فتق دیسک گردن

تمرین کشش شانه را برای بهبود وضعیت اندامی که در اثر برجستگی دیسک گردن بدتر شده است، انجام دهید. کشش شانه علی‌رغم ساده بودن، حرکت موثری است که با اصلاح وضعیت اندامی نقش مهمی را در تسکین درد و برطرف کردن فشار از روی ناحیه گردن انجام می‌دهد و به شل شدن و رفع گرفتگی عضلات شانه و بالای کمر کمک می‌کند. این حرکت کششی را همه جا و در هر ساعت از روز می‌توانید انجام بدهید.

برای انجام این حرکت انگشت‌های دو دست را از پشت به هم قلاب کنید و دست‌ها را به آرامی بالا ببرید. وقتی کشش قابل توجهی را در جلوی شانه‌ها احساس کردید، حرکت را متوقف کنید. کشش را 10 ـ 15 ثانیه حفظ کنید، سپس به آرامی دست‌هایتان را از هم باز کنید  وبه موقعیت اول برگردید. این حرکت را می‌توانید دو یا سه بار تکرار کنید.

منقبض کردن چانه

تمرین‌های کششی و ورزش‌های مفید برای درمان فتق دیسک گردن

حرکت منقبض کردن چانه نرمش ایده‌آلی برای به کار گرفتن ناحیه بالای گردن و زیر جمجمه است. این حرکت را نیز مانند کشش شانه می‌توانید در هر محلی و در هر زمانی از پشت میز گرفته تا هنگام خریدهای روزمره انجام بدهید. اگر تمرین را در خانه انجام می‌دهید، بهتر است مقابل آئینه بایستید تا مطمئن شوید که حالت اندامی صحیح را حین تمرین حفظ می‌کنید.
صاف بایستید، سر را رو به جلو نگه دارید و شانه‌ها را عقب بدهید. سپس سر را کمی رو به پایین خم کنید تا کشش متوسطی را در گردن احساس کنید. اگر می‌خواهید کشش بیشتری را احساس کنید، چانه را کمی بیشتر منقبض کنید. کشش را دو ثانیه حفظ کنید، سپس به موقعیت شروع برگردید. حرکت را ده بار تکرار کنید.

فشار دادن کتف‌ها به هم

تمرین‌های کششی و ورزش‌های مفید برای درمان فتق دیسک گردن

حرکت به هم فشار دادن کتف‌ها را برای به کار گرفتن ناحیه پایین گردن انجام دهید. این تمرین به رفع درد و تنش پایین گردن کمک می‌کند. برای این که کشش به حداکثر برسد، می‌توانید روی یک صندلی بدون دسته بنشیینید و تمرین را انجام بدهید.

صاف بایستید، پاها را به عرض لگن باز کنید، چانه را کمی پایین بیاورید و بازوها را آزاد و رها کنار بدن قرار بدهید. شانه‌ها را به تدریج رو به عقب ببرید و کتف‌ها را تا جایی که کشش ملایمی احساس کنید، به هم فشار بدهید. 10 ثانیه در این موقعیت بمانید. نباید دردی را هنگام این کشش احساس کنید، بنابراین اگر دچار درد شدید، کشش را کمتر کنید. عضلات را بعد از 10 ثانیه رها کنید. حرکت را دو یا سه بار انجام بدهید.

ترامپولین

تمرین‌های کششی و ورزش‌های مفید برای درمان فتق دیسک گردن

تمرین کردن روی یک ترمپولین کوچک روش فوق‌العاده‌ای برای گرم کردن عضلات و تحریک جریان خون و اکسیژن در مهره‌های گردنی است. از دیگر مزایای این ورزش می‌توان به افزایش تراکم استخوان و بهبود تعادل بدن اشاره کرد.

روی ترمپولین بایستید و با سرعتی ثابت روی آن راه بروید؛ این تمرین را می‌توانید به مدت 5 دقیقه برای گرم کردن بدن یا در مدتی طولانی‌تر به عنوان یک ورزش مستقل انجام بدهید. به هیچ وجه روی ترمپولین نپرید، چون این حرکت باعث تکان خوردن شدید گردن می‌شود و درد و آسیب بیشتری را به این ناحیه وارد می‌کند.

حفظ تعادل روی توپ ورزشی

تمرین‌های کششی و ورزش‌های مفید برای درمان فتق دیسک گردن

بالا و پایین رفتن روی توپ ورزشی تمرینی ملایم است که درد ناشی از فتق دیسک را تسکین می‌دهد. این حرکت جریان خون را بهبود می‌دهد، در نتیجه نخاع مواد مغذی لازم را برای ترمیم خود دریافت می‌کند.

با احتیاط روی توپ ورزشی بنشینید و همان طور که بازوها را بی‌حرکت کنار پهلو گذاشته‌اید، به جلو خم شوید. به آرامی و بدون انجام دادن حرکات سریع روی توپ بالا و پایین بروید. این حرکت را می‌توانید به مدت 5 دقیقه برای گرم کردن بدن یا برای مدتی بیشتر به عنوان یک ورزش انجام بدهید.

سعی کنید ورزش‌های ملایم دیگری مانند یوگا و شنا را نیز امتحان کنید، اما قبل از شروع هر حرکتی با دکتر فیزیوتراپی  مشورت کنید تا مطمئن شوید که این ورزش آسیب بیشتری را به ستون فقرات وارد نمی‌کند.

ورزش‌های ممنوع

برای محافظت از گردن لازم است که از انجام دادن هر گونه ورزشی، مانند وزنه‌برداری که شوکی ناگهانی را به مهره‌های گردن وارد می‌کند، خودداری کنید. ورزش‌ها یا فعالیت‌هایی را که ایجاب می‌کند، به جلو خم شوید یا از بازوها یا شانه‌هایتان در جلوی بدن استفاده کنید، انجام ندهید، چون این ورزش‌ها می‌توانند دیسک برآمده را تحریک کنند.

تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت (PRP): این روش هر چند جزء درمان ها بیان شده است، رویکرد اصلی درمان دیسک گردن نیست.

تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت برای درمان دیسک گردن

ابتدا مقدار کمی خون از بیمار گرفته می‌شود و در دستگاه سانتریفیوژ چرخانده می‌شود تا پلاسمای خون از دیگر اجزاء تشکیل دهنده خون جدا شود. غلظت پلاکت‌های پلاسما در اثر این فرآیند به چند برابر میزان عادی می‌رسد.

جراح ابتدا باید ناحیه آسیب دیده را حین لمس و معاینه یا از طریق انجام سونوگرافی یا فلوئوروسکوپی پیدا کند، سپس پی آر پی را در آن ناحیه تزریق کند. چون در پی آر پی فقط از خون خود بیمار استفاده می‌شود، خطر پس زدن یا انتقال بیماری در این روش وجود ندارد.

چه زمانی جراحی توصیه می شود؟

درمان غیرجراحی (فیزیوتراپی) روش موثری برای تمام بیماران است. چنانچه ورزش درمانی در کنار دیگر درمان‌های غیرجراحی کمکی به رفع علائم نکند، جراحی‌هایی مانند تعویض دیسک آسیب دیده با دیسک مصنوعی توصیه می‌شود. برای اطلاع از بهترین روش درمان با جراح یا پزشک معالجتان مشورت کنید.

اگر فتق دیسک یک مورد اورژانسی بسیار شدید باشد، جراحی حتی قبل از امتحان کردن فیزیوتراپی به سرعت انجام می‌شود.

چنانچه بیمار بعد از 12 هفته درمان فیزیوتراپی همچنان از علائم شدید رنج ببرد، جراحی به منظور برداشتن بخشی از دیسک که به عصب فشار می‌آورد، پیشنهاد می‌شود. جراحی فتق و لغزش دیسک گردن به روش‌های مختلف انجام می‌شود.

پیشگیری


توصیه پزشکان متخصص به افراد این است که جهت پیشگیری از ابتلا به دیسک گردن از خم کردن های طولانی گردن خود اجتناب نموده و همواره گردن خود را در راستای ستون فقرات قرار دهند و فرم قرار گیری گردن همواره به صورتی باشد که هیچ زاویه ای با بدن ایجاد ننماید. از طرفی تقویت عضلات شانه و گردن نیز راهی دیگر به سوی کاهش خطر ابتلا به دیسک گردن می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید