آیا درمان تنیس البو و گلف البو با شاک ویو تراپی ممکن است؟
گلف البو و تنیس البو شکلهای مختلفی از تاندونیت آرنج هستند. تفاوت بین این دو در این است که تنیس البو ناشی از آسیبدیدگی تاندون در قسمت بیرونی آرنج است و گلف البو بر اثر تاندونهای داخلی به وجودمیآید. همچنین شیوع گلف البو یا همان آرنج گلفباز کمتر از تنیس البو است. شاک ویو تراپی به درمان تنیس البو و گلف البو کمکمیکند.
تنیس البو
تنیس البو زمانی رخمیدهد که مشکلی در تاندونهایی که به قسمت خارجی آرنج متصلهستند به وجود بیاید. این تاندونها نقطه اتصال عضلات هستند که در قسمت خارجی ساعد دست قرار دارند و موجب حرکت مچ دست میشوند. همچنین ماهیچه اکستانسور کارپی رادیالیس برویس به طرز خاصی در بروز علائم تنیس البو نقش دارد. این ماهیچه به قسمت استخوانی آرنج به نام اپیکندیل جانبی متصلشده و به تنیس البو نام پزشکی اپیکندلیت خارجی میدهد.
علل بروز تنیس البو کدامند؟
تنیس البو غالبا در بین دو گروه زیر بیشتر شایع است:
· کارگران دستی: افرادی که کارهای دستی انجاممیدهند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به تنیس البو قراردارند. برخی از شغلهایی که ممکناست منجر به تنیس البو شوند عبارتند از: لولهکشی، نقاشی، باغبانی و نجاری.
· ورزشکارها: ورزشکاران به ویژه بازیکنان ورزشهای راکتی نیز در معرض ابتلا به تنیس البو قرار دارند. چیزی در حدود یک سوم بازیکنان در مقطعی از شغلشان به تنیس البو دچار خواهند شد. علاوه بر ورزشهای راکتی، تنیس البو در بین گلفبازان،شمشیربازان و سایر ورزشکاران نیز مشاهدهمیشود.
علائم تنیس البو کدامند؟
بیمارانی که به تنیس البو مبتلا هستند در قسمت خارجی آرنج دست احساس درد میکنند و این درد با برداشتن اشیاء و حرکتدادن مچ دست به سمت عقب شدیدتر نیز میشود. برخی از علائم شایع تنیس البو عبارتند از:
- درد و سوزش در قسمت خارجی آرنج دست
- درد داشتن به هنگام برداشتن اشیاء از روی زمین
- سرایت درد به قسمت ساعد دست
درد ناشی از تنیس البو معمولا به تدریج شروعمیشود ولی گاهی نیز ممکناست که بصورت یکدفعهای و ناگهانی رخدهد. اکثر بیماران مبتلا به تنیس البو بین ۳۵ تا ۶۵ سال سن دارند و در برابر در بین مردان و زنان شایع است. در ۷۵ درصد از افراد تنیس البو در بازو غالب اتفاقمیافتد.
گلف البو
گلف البو (اپیکندلیت میانی) باعث بروز درد و التهاب در تاندونهایی میشود که ساعد دست را به آرنج متصلمیکنند. مرکز درد در قسمت برآمدگی استخوانی در داخل آرنج است و ممکناست که به ساعد نیز سرایت پیداکند. معمولا به راحتی میتوان از طریق استراحتکردن ،گلف البو را درمانکرد.
علل و عوامل خطر گلف البو کدامند؟
استفاده بیش از حد از تاندون یکی از شایعترین علل ابتلا به گلف البو است. پارگیهای کوچک تاندون میتواند در اثر تکرار یک فعالیت رخدهد. به مرور زمان این پارگیها منجر به ورم و درد میشوند. گلف البو معمولا در ورزشکاران و افرادی بیشتر اتفاقمیافتد که ورزشهای زیر را انجاممیدهند:
- گلف
- تنیس، راکتبال یا اسکواش
- وزنهبرداری
- بیسبال
- قایقسواری (با پارو)
علائم گلف البو
گاهی ممکناست که علائم گلف البو به تدریج ظهور پیداکنند بهویژه زمانی که گلف البو در اثر استفاده بیش از حد تاندونها رخدهد. گاهی هم ممکناست که افراد بصورت ناگهانی مخصوصا بر اثر آسیبدیدگی دچار گلف البو شوند. علائم مربوط به اپیکندلیت میانی میتواند خفیف یا شدید باشد. برخی از این علائم عبارتند از:
- احساس درد به هنگام خمکردن مچدست به سمت ساعد
- بروز دردی که از قسمت داخلی آرنج شروعشده و به ساعد و انگشتان وسط سرایت پیدامیکند.
- ضعف در چنگزدن به اشياء
- احساس درد به هنگام دستدادن با کسی
- داشتن مشکل در حرکتدادن آرنج
- احساس سوزش که از آرنج شروعشده و به انگشتان وسط و حلقه نیز سرایت پیدامیکند.
- خشکی آرنج
- ضعف در قسمت مچ دست
تشخیص تنیس البو و گلف البو
تقریبا یکی از شایعترین روشهای تشخیص گلف البو و تنیس البو عکسبرداری با اشعه ایکس از بازوی بیمار است. غالبا برای تشخیص این بیماریها از امآرآی نیز استفادهمیشود زیرا در برخی از بیماران ممکناست که تاندون آسیبدیده دچار برخی تغییرات غیرعادی شود. گاهی نیز در صورت عدمتشخیص قاطعانه ممکناست که از سایر آزمایشهای از قبیل بررسی هدایت عصبی نیز استفادهشود. برخی دیگر از علل بروز درد در قسمت خارجی آرنج شامل بیثباتی مفصل، آرتروز آرنج و سندروم تونل رادیال میباشد. معمولا علائم این شرایط متمایز و واضح هستند اما گاهی در بعضی از موارد ممکناست که گیجکننده باشند. بایستی این احتمال را دارد که ممکناست علائم موجود برای تنیس البو معمول نباشد و یا چنانچه که بدن بیمار نسبت به درمان پاسخندهد.
درمان تنیس البو و گلف البو با استفاده از شاکویو تراپی
نام پزشکی شاکویو تراپی “اکسترا کوپورال شاکویو تراپی برای تنیس البو سرکش” است. “اکستراکوپورال” به معنای خارج از بدن و “سرکش” به این معنی است که بیماری نسبت به شیوههای درمانی متعارف واکنش نشاننمیدهد. شاکویو امواج صوتی غیرقابل شنیدن و با انرژی بالا هستند. تنیس البو شامل درد یا التهاب در قسمت خارجی آرنج است. سایر علائم تنیس البو عبارتست از ضعف و یا خشکی آرنج دست. معمولا تنیس البو یا گلف البو در اثر آسیبدیدگی و یا استفاده بیش از حد از تاندونهای آرنج اتفاقمیافتد. در شاکویو تراپی به کمک ابزاری مخصوص امواج از طریق پوست به قسمت آسیبدیده منتقلمیشوند. همچنین گاهی ممکناست که از هدایت التراسوند نیز جهت اطمینان از قرارگیری ابزار در محل صحیح خود استفادهشود. شاکویو تراپی را میتوان در یک جلسه و یا بیشتر انجامداد. گاهی در صورتی که از امواج با انرژی بالا استفادهشود ممکناست که برای انجام شاکویو تراپی از بیهوشی موضعی استفادهشود زیرا در این شرایط شاکویو تراپی دردناک است. با این حال، استفاده از بیهوشی موضعی نیز میتواند بر روی نتیجه نهایی درمان تاثیربگذارد.
نتایج شاکویو تراپی برای درمان تنیس البو و گلف البو
حدود ۸۰ درصد بیماران اذعانمیکنند که تنها پس از انجام ۳ تا ۴ مرحله شاکویو تراپی شاهد کاهش درد و بازیابی عملکرد و کارآیی طبیعی در آرنجهای خود شدهاند. کماکان مطالعات در زمینه این تکنولوژی پیشرفته ادامهدارد و آخرین خبرها حاکی از موثربودن شاکویو تراپی در درمان آسیبدیدگیهای بافتهای نرم، درد و عارضههای استخوانی خاصی مانند خار پاشنه این است.
سایر روشهای غیرجراحی تنیس البو
برخی از روشهای دیگر که به درمان تنیس البو کمکمیکنند عبارتند از:
تغییر در سبک زندگی
ایجاد تغییر در شیوهی انجام فعالیتهای خاصی که باعث تشدید یافتن علائم درد آرنج میشوند خود یکی از ارکان کلیدی در درمان تنیس البو است. تنها انجام ورزشهای راکتی نیست که به تنیس البو ختممیشود بلکه بسیاری از فعالیتهای دیگر نیز وجود دارد که میتوانند منجر به درد تنیس البو گردند. یادگیری عدممواجه شدن با این درد، حتی با ایجاد تغییرات بسیار کوچک در نحوهی برداشتن اشیاء نیز میتواند باعث کاهش چشمگیری از درد ناشی از تنیس البو شود.
مصرف داروهای ضدالتهابی
غالبا میتوان به کمک مصرف داروهای ضدالتهابی درد و التهاب ناشی از تنیس البو را کنترلکرد. مصرف شکلهای خوراکی این داروها راحتتر است. و فرد با مصرف این نوع داروها قادر به کنترل التهاب و مدیریت درد ناشی از تنیس البو میشود. هرچند که مصرف این داروها نمیتواند روند بهبودی را تسریعبخشد اما در تسکین درد بسیار موثر است. با این وجود فراموشنکنید که به واسطه مصرف این داروها بیش از حد از بازوی خود استفادهنکنید؛ احساس درد پاسخی است که بدن شما در ازای کار بیش از حد به شما میدهد و از شما میخواهد که استراحتکنید و با کارکشیدن از آرنجها باعث تشدید این مشکل نشوید.
تزریق کورتیزون
یکی از رایجترین راههای درمان تنیس البو همان تزریق کورتیزون است. البته هنوز بین پزشکان هم بر سر اینکه میتوان از تزریق کورتیزون استفادهکرد یا نه اختلاف نظر هست زیرا در اغلب موارد تزریق کورتیزون باعث کاهش موقتی درد بصورت چشمگیری میشود اما ممکناست با تسکین درد فرد بیش از حد از آرنج خود کاربکشد و از این طریق باعث وخیمترشدن علائم پس از ناپدیدشدن اثر کورتیزون میشود.
بریس آرنج
برای درمان تنیس البو میتوان از ارتزهای آرنج یا قلابهای مخصوص آرنج نیز استفادهکرد. فلسفه استفاده از بریسهای آرنج این است که بریس باعث قرارگرفتن عضلات دررفته در سر جای خود میشود. در اغلب موارد پوشیدن بریس آرنج به هنگام انجام فعالیت سبب کاهش درد میشود. در برخی از بیماران نیز تنها استفاده از یک اسپلینت ساده (آتل) مچدست باعث تسکین درد تنیس البو میشود. اسپلینت مچدست از حرکات اضافی تاندونهای مچ پیشگیریمیکند زیرا این حرکات عامل اصلی درد ناشی از تنیس البو هستند.
انجام تمرینات و حرکات اصلاحی تنیس البو
انجام برخی از حرکات ساده نیز میتواند در کنترل علائم تنیس البو موثر باشد. این حرکات اصلاحی نباید باعث بروز درد شوند. همچنین تا برطرفشدن درد ناشی تنیس البو نباید به سراغ فعالیتهایی رفت که باعث بروز درد میشوند. از طریق تقویت عضلات و تاندونهای درگیر در تنیس البو میتوان از بازگشت این مشکل پیشگیری به عمل آورد.
تزریق خون اتولوگ و پی آر پی
در تزریق خون اتولوگ از خونی استفادهمیشود که از رگهای خود بیمار گرفته شده و سپس به تاندون آسیبدیده تزریقمیشود تا از این طریق فرآیند بهبودی شبیهسازی شود. برخی از مطالعات نشانمیدهد که تزریق خون اتولوگ یک شیوهی درمانی موثر است اما لزوم نسبت به سایر روشهای درمانی ذکر شده هیچگونه برتری ندارد. تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا همان پی آر پی نیز یکی دیگر از شیوههای نوین درمانی است که شباهت زیادی به تزریق خون اتولوگ دارد. پی آر پی غلظتی از سلولهای پلاکتی است که از خون خود بیمار گرفتهشدهاند. این پلاکتها دارای فاکتور رشد هستند و ممکناست بتوانند به فرآیند بهبودیافتن آسیبدیدگیهای مزمن کمککنند. تفاوت پی آر پی با تزریق خون اتولوگ در این است که در تزریق پی آر پی از غلظت خونی استفادهمیشود که از خون خود بیمار گرفته شده است.
سوالات رایج در مورد درمان تنیس البو با شاکویو
آیا برای استفاده از شاکویو محدودیتهایی وجود دارد؟
در بعضی از مواردی نادر نباید از شاکویو تراپی استفادهکرد که برخی از این شرایط خاص عبارتند از:
- در دوران بارداری یا اگر قصد باردارشدن دارید.
- کودکان در سنین رشد و زیر ۱۸ سال
- بر روی پینها و یا صفحات فلزی
- تومورهای بدخیم
- اختلالات عصبی و یا گردش خون
- در صورت داشتن عفونت
- اگر بیمار از داروهای ضد انعقاد خون استفادهمیکند
آیا شاکویو تراپی درد دارد؟
قاعدتا شاکویو تراپی نباید با درد همراه باشد. گاهی اگر محل تحت درمان قبلا دچار درد شدیدی شده باشد ممکناست بر اثر استفاده از شاکویو تراپی شدت درد در این قسمت از بدن تشدیدشود. شدت شاکویو میتواند توسط پزشک معالج طوری تنظیمشود که درد و ناراحتی این روش درمانی به حداقل برسد.
جلسه درمانی شاکویو تراپی چقدر طولمیکشد؟
معمولا در حالت عادی شاکیو تراپی چیزی حدودا ۵ دقیقه طولمیکشد.
تفاوت شاکویو تراپی با آلتراسوند درمانی چیست؟
شاکویو تراپی و التراسوند درمانی از بسیاری لحاظ بسیار شبیه به هم هستند با این حال، شاکویو تراپی دارای دامنه فشار بیشتری نسبت به التراسوند درمانی است و در آن به جای موج نوسانی انرژی که معمولا در التراسوند درمانی مورد استفاده قرارمیگیرد از پالسهای مجزا استفاده میشود.
در حین شاکویو تراپی بیمار چه حسی دارد؟
بسته به میزان دردی که بیمار در قسمتی از بدن حسمیکند، ممکناست که در طول درمان نیز برخی ناراحتیها به سراغ وی بیاید. با این حال، از آنجایی که شاکویو تراپی تنها ۵ دقیقه طولمیکشد لذا اکصر بیماران بخوبی قادر به تحمل این درد و ناراحتی هستند. علاوه بر این، پزشک معالج میتواند شدت شاکویو را تنظیمکند.
پس از شاکویو تراپی چه اتفاقیمیافتد؟
در اکثر بیماران بلافاصله پس از انجام شاکویو تراپی درد تسکینمییابد. با این وجود ممکناست که تا ۲ الی ۴ ساعت پس از درمان فرد دچار درد در ناحیه تحت درمان شود. البته شدت این درد بقدری است که بیمار به راحتی میتواند آن را تحملکند و معمولا پس از گذشت چند ساعت یا چند روز بخودی خود برطرفمیشود.
پس از شاکویو تراپی چه اقدامات مراقبتی باید صورتگیرد؟
شاکویو تراپی یک روند التهابی حاد را در بافتهای درمانشده ایجادمیکند و از این طریق بدن شما با افزایش فعالیت متابولیک در اطراف ناحیه آسیبدیده واکنش نشانداده و مکانیسمهای خود بهبودی بدن را تحریک و سرعتمیبخشد لذا از داروهای ضدالتهابی و یا یخ استفادهنکنید زیرا استفاده از این موارد باعث ایجاد اختلال در فرآیند طبیعی ترمیم بدن میشود. در صورت لزوم میتواند برای کنترل درد از تیلنول یا قرصهای مسکن استفادهکنید. علاوه بر اینها، کبودی و روم نیز میتوانند جزء عوارض جانبی شاکویو تراپی باشند که البته در عرض چند روز بخودی خود برطرفمیشوند.
پس از شاکویو تراپی تا چه میزان میتواند فعالیت داشت؟
میزان فعالیتهایی که میتوانید پس از انجام شاکویو تراپی انجامدهید به خود فرد بستگیدارد. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه میتوانید از پزشک معالج خود سوالکنید.
درمان آرتروز زانو با شاک ویو تراپی (روش انجام، عوارض، نتایج)