Hits: 0
شاک ویو تراپی تنیس البو (آرنج تنیس بازان): پروسه و اثرگذاری
تنیس البو یا آرنج تنیس بازان اختلالی است اختلالی است که در آن شما در قسمت بیرونی آرنج خود دچار درد میشوید. این اختلال اغلب به علت کشیدگی بیش از حد دست و آسیب دیدگی تاندون اطراف آرنج به وجود میآید. در اکثر افراد علائم و نشانههای این اختلال با گذر زمان و خودداری از انجام فعالیتهایی که باعث به وجود آمدن علائم تنیس البو میشوند بهبود پیدا میکند. شاک ویو تراپی یک روش تخصصی برای کنترل این بیماری است. مصرف قرص مسکن میتواند تا زمانی که این اختلال بهبود پیدا میکند باعث تسکین درد شود. تزریق استروئید میتواند در کوتاه مدت باعث تسکین درد شود اما گاهی اوقات درد مجدداً عود میکند. فیزیوتراپی یکی دیگر از روشهای درمانی است و در صورتی که علائم و نشانههای این اختلال همچنان ادامه داشته باشد از آن استفاده خواهد شد.
علل بروز اختلال آرنج تنیس بازان چیست؟
محل بروز اختلال آرنج تنیس بازان تاندونی است که از عضلات ساعد شروع میشود و به استخوان اطراف آرنج متصل میگردد. درد حاصل از این اختلال به علت تورم یا ضخیم شدن تاندون و در نهایت تحلیل رفتن آن به وجود میآید. معمولاً این آسیب دیدگی به علت استفاده بیش از حد از عضلات ساعد برای انجام حرکات تکراری از قبیل انجام دادن امور کاری مانند حرکات چرخشی مکرر به وجود خواهد آمد. بازی تنیس و سایر ورزشهایی که با استفاده از راکت انجام میشود میتواند باعث آسیب دیدگی تاندون شود. برخلاف آن که به این بیماری اختلال آرنج تنیس بازان گفته میشود ورزشهایی که با راکت انجام میشوند نیز در بروز این اختلال نقش دارند. در اکثر افراد تنیس البو در آرنج دستی که از آن برای نوشتن استفاده میشود نیز به وجود میآید.
علائم نشانههای تنیس البو چیست؟
در اکثر افراد مبتلا به تنیس البو در فقط زمانی به وجود میآید که آنها از ساعد و مچ دست خود برای انجام حرکات چرخشی استفاده میکنند. با این حال درد در برخی از افراد دائمی است و در هنگام استراحت به وجود میآید و بر خواب آنها تاثیر میگذارد. ممکن است درد از آرنج به مچ پا منتقل شود و در این حالت نگه داشتن برخی اجسام از قبیل چاقو یا فنجان یا خودکار یا صاف نگه داشتن بازی دشوار باشد. برخی از افراد متوجه میشوند که بازوی آنها نیز دچار سفتی شده است. آرنج گلف بازان اختلالی است که شبیه اختلال آرنج تنیس بازان است و باعث احساس درد در قسمت داخلی آرنج میشود.
چه افرادی که دچار اختلال تنیس البو میشوند؟
از هر ۱۰۰ نفر حدود یک تا سه نفر دچار اختلال تنیس البو میشوند و معمولاً این اختلال افرادی که ۴۰ تا ۵۰ سال سن دارند را درگیر میکند. زنان و مردان به صورت برابر دچار این اختلال میشوند. این اختلال در افرادی که عضلات ساعد آنها ورزیده نیست بیشتر به وجود میآید به عنوان مثال اگر شما در تعطیلات ساعات طولانی را به بازی تنیس بپردازید یا به انجام امور باغبانی مشغول باشید در حالی که به چنین کارهایی عادت ندارید دچار اختلال تنیس البو خواهید شد. البته در صورتی که شما به انجام کارهای سنگین عادت دارید و میتوانید ساعات طولانی کار کنید نیز احتمال آسیب دیدگی تاندون دست شما وجود دارد. افرادی که شغل آنها با حرکات چرخشی مکرر همراه است مانند افراد نجار بیشتر مستعد ابتلا به آرنج تنیس بازان هستند.
چگونه اختلال آرنج تنیس بازان تشخیص داده میشود؟
معمولاً پزشک میتواند با سوال پرسیدن در خصوص علائم و نشانههایی که دارید و انجام معاینه بازوها وجود این اختلال را تشخیص دهد. در این شرایط معمولا هنگامی که پزشک انجام معاینه قسمت بیرونی بازوها میپردازد شما دچار درد خواهید شد. ممکن است پزشک از شما بخواهد که مچ دست خود را در یک جهت خاص حرکت دهید که معمولاً این فرآیند باعث میشود دچار درد شوید. معمولا برای تشخیص آرنج تنیس بازان نیازی به عکس برداری از آرنج نیست اما در صورتی که پس از گذر زمان اختلال آرنج تنیس بازان بهبود پیدا نکرد ممکن است شما به متخصص ارتوپدی ارجاع داده شوید و متخصص ارتوپد درخواست انجام عکس برداری توسط اشعه ایکس یا اسکن ام آر آی را بدهد.
شاک ویو تراپی برای درمان تنیس البو چیست؟
شاک ویو تراپی برای درمان تنیس البو پس از یک مجموعه از قواعد و قوانین مورد استفاده قرار میگیرد. پزشک به بررسی کامل سابقه پزشکی شما میپردازد تا بتواند به طور دقیق نقاط دردناک شما را مشخص کند و اطلاعات کاملی را از سابقه پزشکی شما را به دست بیاورد. باید اطمینان حاصل کنید اختلالی که قرار است درمان شود به بیماری تنیس البو ارتباط دارد و شاک ویو تراپی در درمان آن سودمند است. در شاک ویو تراپی از امواج صدا که انرژی بالایی دارند برای درمان آرنج تنیس بازان استفاده میشود. دستگاه مخصوص شاک ویو تراپی به امواج صدا کمک میکند از پوست اطراف آرنج عبور کنند و به موضع مورد نظر ارسال شوند. از آنجایی که ممکن است گاهی اوقات امواج شوک باعث احساس درد شوند در این شرایط پزشک از بی حسی موضعی استفاده میکند. معمولا شما به یک یا چند جلسه درمان نیاز خواهید داشت. در ابتدا پزشک سینا حاصل میکند که درد در پایین ترین سطح ممکن احساس خواهد شد. پس از مدتی و با افزایش جریان صدا شما دچار درد خفیفی خواهید شد البته گاهی اوقات درد در قسمتی که تحت درمان قرار دارد احساس نمیشود. سپس شما دچار احساس درد خواهید شد. پس از چند جلسه درمان شما متوجه میشوید که علائم و نشانههایی که دارید بهبود پیدا کرده است در نتیجه درد اصلی شما از بین رفته است.
چه مدت طول میکشد تا شاک ویو تراپی باعث بهبود اختلال آرنج تنیس بازان میشود؟
شاک ویو تراپی برای درمان آرنج تنیس بازان و اکثر اختلالات دیگر طی مدت ۳ تا ۴۰ جلسه ۳۰ دقیقه ای باعث بهبود شرایط بیمار میشود. البته این مسئله به ماهیت دقیق بیماری بستگی دارد. در صورتی که با متخصصین فیزیوتراپی همکاری میکند و به انجام تمرینات خاص میپردازید این تمرینات باید با بیماری شما مطابقت داشته باشد و در صورتی که قصد درمان با شاک ویو تراپی را دارید در این خصوص با پزشک خود صحبت کنید. برنامه درمان شما با توجه به میزان پیشرفت اختلالات تنیس البو میتواند شامل تمرینات مخصوص تعادل، تمرینات تقویتی و سایر تمرینات ویژه باشد.
نتایج حاصل از شاک ویو تراپی تا چه مدت باقی میماند؟
در صورتی که همه چیز طبق برنامه درمان تنیس البو با شاک ویو تراپی پیش برود این روش حیرت انگیز میتواند به طرز قابل توجهی از میزان درد بکاهد و به بهبود عملکرد آرنج شما کمک کند. در اکثر موارد شاک ویو تراپی در درمان تاندونیت کمک میکند. در برخی از انواع جراحی تاندون طی مدت ۱۸ ماه تا ۷۵ درصد بهبودی حاصل میشود این در حالی است که شاک ویو تراپی پس از هجده ماه درمان با ۸۰ درصد بهبودی همراه است و نتایج خوبی را به بار میآورد. شاک ویو تراپی بهتر از عمل جراحی است و با نتایج بسیار خوبی همراه است.
سایر روشهای موجود برای درمان تنیس البو چیست؟
تغییر دادن فعالیتهایی که باعث تشدید علائم شما میشود
شما باید بتوانید به شناسایی حرکاتی بپردازید که باعث به وجود آمدن درد در آرنج میشود و تا حد امکان از انجام دادن آنها خودداری کنید. معمولاً برداشتن اجسام مختلف و حرکات چرخشی توسط بازوی آسیب دیده باعث شدیدتر شدن درد میشود. انجام ندادن فعالیتهایی که باعث بروز درد میشود به تاندون کمک میکند تا بتواند خودش را ترمیم نماید. در برخی از افراد تغییر دادن فعالیتهای جسمانی و خودداری از انجام حرکات تکراری بازو و یا دست برای بهبود اختلال آرنج تنیس بازان کافی است.
تسکین درد
در صورتی که شما دچار اختلال آرنج تنیس بازان هستید گاهی اوقات استفاده از کمپرس یخ میتواند یک مسکن عالی برای برطرف کردن درد باشد. برای این کار سعی کنید مقداری یخ را درون یک کیسه پلاستیکی بریزید و سپس کیسه را درون یک تکه پارچه قرار دهید و آن را روی پوست خود بگذارید. قرار دادن کیسه یخ درون پارچه باعث میشود که از سوختگی پوست جلوگیری شود. روزی دو بار و هر بار به مدت ۱۰ دقیقه آن را روی موضع دردناک بازوی خود رار دهید. مصرف داروهای مسکن مانند پاراستامول که حاوی کدئین یا فاقد آن هستند نیز میتواند سودمند باشد. همچنین مصرف داروهای مسکن ضد التهاب از قبیل ایبوپروفن نیز به درمان درد ناشی از اختلال آرنج تنیس بازان کمک میکند. برخی از این داروهای مسکن به صورت کرم یا ژل در دسترس قرار دارند و شما میتوانید آنها را روی آرنج دردناک خود بمالید. استفاده از این محصولات در مقایسه با قرص خوراکی با عوارض جانبی کمتری همراه است. این محصولات با برندهای مختلفی در داروخانهها وجود دارد که شما میتوانید به تهیه آنها بپردازید. شواهد موجود نشان داده است که گرچه مصرف این داروهای مسکن در بلند مدت باعث بهبود اختلال آرنج تنیس بازان میشود، ریسک بروز عوارض جانبی را مطرح میکند.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی یک روش سودمند عالی برای درمان تنیس البو است. متخصص فیزیوتراپی میتواند از روشهای مختلفی مانند ماساژ، لیزر درمانی و التراسوند تراپی و همچنین برخی تمرینات ورزشی برای درمان تنیس البو استفاده کند. تحقیقات نشان داده است که ممکن است. تزریق کورتون در کوتاه مدت ممکن است درد را ساکت کند اما در دراز مدت اوضاع تاندون آسیب دیده را وخیم می کند
. بهترین روش درمان تنیس البو روش های مدرن فیزیوتراپی از جمله روش شوک موج برون بدنی متمر کز است کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم از جمله معدود مراکزی در کشور است که به این تجهیزات مجهز شده است.
اسپلینت و وسایل مخصوص آرنج
استفاده از برخی وسایل مخصوص مانند آتل مخصوص مچ دست میتواند با استراحت دادن به عضلاتی که به حرکت آرنج کمک میکند باعث تسکین درد شود.
تزریق استروئید(کورتون)
این روش پر عارضه و روش تقریبا منسوخی می باشد. تزریق استروئید به درون ناحیه دردناک آرنج میتواند به تسکین درد کمک کند. برخی از مطالعات انجام شده نشان داده که تزریق استروئید میتواند در تسکین درد موثر باشد و به سرعت درد را کاهش دهد اما معمولاً در اکثر افراد مجددا درد عود خواهد کرد. در تحقیقی که در این خصوص انجام شده است. . به خاطر داشته باشید که اگر از تزریق استروئید باید تصمیمی درست شده باشد شما همچنان باید به بازوی خود استراحت دهید و از انجام دادن هر نوع فعالیت جسمانی که باعث میشود دچار درد شوید خودداری کنید. سعی کنید تا چند هفته از انجام دادن فعالیت جسمانی سنگین خودداری کنید تا ریسک بازگشت علائم و نشانههای آرنج تنیس بازان کاهش پیدا کند. گاهی اوقات در برخی موارد که پس از چند هفته دوباره درد عود میکند میتوان مجدداً به تزریق استروئید پرداخت اما بیش از ۳ بار تزریق استروئید مجاز نیست زیرا ممکن است باعث بروز برخی عوارض جانبی شود که تعدادی از آنها به شرح زیر میباشند:
- درد در محل تزریق
- جمع شدگی بافت چربی زیر پوست در محل تزریق
- از بین رفتن رنگ پوست اطراف محل تزریق
- آسیب دیدگی تاندون در اطراف آرنج که یک اختلال بسیار نادر است.
سایر روشهای تهاجمی که کمتر توصیه می شود:
تزریق مشتقات خون
تزریق مشتقات خون فقط زمانی انجام میشود که سایر روشهای بالا تاثیری در کاهش درد و بهبود علایم بیماری نداشته باشند. هنوز به خوبی نمیدانیم که این روش تا چه اندازه موثر است و به همین دلیل به مطالعات بیشتری نیاز داریم. قبل از انجام این روش باید در خصوص مزایا و معایب آن با پزشک خود صحبت کنید. در این روش خون از بدن خود بیمار تهیه میشود و به اطراف تاندون آسیب دیده در آرنج تزریق میگردد. پزشکان تصور میکنند که تزریق خون میتواند به ترمیم تاندون کمک کند. در این روش اغلب از بی حسی موضعی استفاده میشود تا بیمار در طول درمان هیچ گونه دردی را احساس نکند. در این روش بیمار به چند جلسه درمان نیاز دارد. ممکن است بعد از تزریق مشتقات خونی پزشک از شما بخواهد که از اسپلینت استفاده کنید و جلسات فیزیوتراپی را انجام دهید. احساس درد، کبودی و آسیب دیدگی سایر ساختارهای نزدیک آرنج از قبیل اعصاب یا عروق خونی و عفونت از جمله عوارض جانبی مرتبط با این روش محسوب میشوند.
تزریق سم بوتولینیوم آ
تزریق سم بوتولینیوم به درون عضلات ساعد میتوانند با مزایای زیادی در درمان تنیس البو همراه باشد. با این حال تا چند ماه پس از تزریق بوتاکس را نمیتوانید انگشت سوم و چهارم خود را تکان دهید به همین دلیل فقط در موارد بسیار حاد از این روش استفاده میشود. به عنوان مثال در صورتی که امکان انجام عمل جراحی وجود نداشته باشد از تزریق بوتاکس استفاده خواهد شد. در این حالت تزریق بوتاکس تا زمان آماده شدن شما برای عمل جراحی باعث تسکین علایم و نشانههای آرنج تنیس بازان میشود.
انجام عمل جراحی
در صورتی که علایم و نشانههای آرنج تنیسبازان تا مدتی باقی بماند و فرد را دچار دردسر کرده باشد پزشک انجام عمل جراحی را پیشنهاد خواهد کرد. معمولا از عمل جراحی برای برداشتن بخش آسیب دیده تاندون استفاده میشود. فقط تعداد کمی از افراد برای تسکین علائم و نشانههایی که دارند به انجام عمل جراحی نیاز پیدا خواهند کرد.
برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی قوز پشت اینجا کلیک کنید.
برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی افتادگی شانه اینجا کلیک کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳ و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.
آیا میتوان از بروز تنیس البو جلوگیری کرد؟
معمولا نمیتوان از استفاده بیش از حد از بازو که باعث بروز اختلال آرنج تنیسبازان میشود جلوگیری کرد. اگر شما سعی کنید قدرت عضلات ساعد خود را افزایش دهید میتوانید از بروز اختلال آرنج تنیس بازان در آینده جلوگیری نمایید. شما باید از تمرینات ورزشی برای تقویت عضلات دست خود استفاده کنید اما از حرکات چرخشی بازو جلوگیری نمایید. بهترین کار این است که به متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید تا به شما برای نحوه تقویت عضلات ساعد کمک کند. در صورتی که اختلال آرنج تنیس بازان به علت انجام یک نوع فعالیت ورزشی به وجود آمده باشد مشاوره با مربی ورزشی میتواند به شما برای پیشگیری از بدتر شدن وضعیت ایجاد شده کمک کند. در صورتی که اختلال آرنج تنیس بازان به علت انجام حرکات تکراری در محل کار به وجود آمده باشند متخصص فیزیوتراپی میتواند در این خصوص به شما کمک کند تا از عود کردن علائم و نشانههای شما در آینده جلوگیری شود.