بازدیدها: 0
درد دنبالچه (کوکسیدینیا) دردی است که در داخل یا اطراف ساختار استخوانی در پایین ستون فقرات (دنباله) ایجاد می شود و می تواند ناشی از ضربه به دنبالچه در هنگام زمین خوردن، نشستن طولانی مدت روی یک سطح سخت یا باریک، تغییرات دژنراتیو مفصل یا زایمان طبیعی باشد.
درد دنبالچه میتواند مزمن و دردناک باشد، اما معمولاً در طول فعالیت های خاص، مانند نشستن، بلند شدن از حالت نشسته به حالت ایستاده یا ایستادن طولانیمدت، شدید تر میشود. دفع مدفوع و رابطه جنسی نیز ممکن است برای فرد دردناک باشد. برای زنان، درد دنبالچه می تواند قاعدگی را نیز ناراحت دردناک تر کند.
متخصصین ما در کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم زیر نظر دکتر سعادتی از روشهای درمانی مختلفی از جمله تکنیک های درمان دستی و استئوپاتی و الکتروتراپی برای تسکین درد دنبالچه و درمان عامل زمینه ای آن بهره می برند. برای رزرو نوبت در کلینیک پیشرفته دکتر سعادتی میتوانید با شماره تلفنهای 02126722003 – 02126722004 تماس حاصل فرمایید.
علائم درد دنبالچه
علائم کوکسیدینیا عبارتند از:
- درد شدید و تیز دنبالچه.
- درد شدیدتر هنگام تغییر حالت نشسته به ایستادن.
- درد شدیدتر هنگام نشستن طولانی مدت.
- درد در هنگام اجابت مزاج.
- درد هنگام رابطه جنسی
سایر علائم مرتبط که ممکن است با کوکسیدینیا رخ دهد عبارتند از:
- افسردگی.
- اضطراب
- خواب بد
- باسن دردناک.
- کمر درد.
کوکسیدینیا می تواند کارهای روزمره را در بهترین حالت ناراحت کننده و در بدترین حالت غیر قابل تحمل کند. نشستن درد را افزایش می دهد در حالی که راه رفتن آن را تسکین می دهد.
دلایل و عوامل خطر
درد دنبالچه از یک درد مبهم تا یک درد شدید متغیر است. ممکن است هفته ها، ماه ها یا گاهی اوقات بیشتر طول بکشد. سه نوع عامل وجود دارد که باعث این وضعیت می شود:
- ترومای خارجی: وارد شدن ضربه شدید ناشی از زمین خوردن یا سقوط
- ترومای داخلی: آسیب ناشی از زایمان سخت یا نشستن طولانی مدت روی یک سطح باریک یا سخت.
- سایر موارد: عفونت، آبسه و تومور.
جالب توجه است، برای یک سوم از مبتلایان به کوکسیدینیا، علت ناشناخته است.
ورزش هایی مانند دوچرخه سواری و قایقرانی که در طی آن ها فرد به طور مکرر به عقب و جلو خم می شود و ستون فقراتش کشیده می شود خطر بروز آسیب های این چنینی را به همراه دارد.
در طول سه ماهه سوم بارداری، بدن زن هورمون هایی ترشح می کند که ناحیه بین ساکروم و دنبالچه را نرم می کند. این امر باعث می شود دنبالچه در هنگام زایمان در صورت لزوم حرکت کند. این یک فرآیند طبیعی است، اما، متأسفانه، چنین حرکتی ممکن است عضلات و رباطهای اطراف دنبالچه را بیش از حد کشیده و باعث درد اضافی شود. چنین فشاری بر روی آن بافتهای نرم، آنها را از حمایت از دنبالچه شما در زاویه صحیح باز میدارد.
وزن اضافی فشار بیشتری به دنبالچه وارد می کند. این می تواند باعث شود که دنبالچه به عقب متمایل شود. استخوان دنبالچه شما اگر از موقعیت خارج شود صدمه خواهد دید.
اگر چربی کافی در باسن خود ندارید تا از ساییدگی دنبالچه بر روی عضلات، رباط ها و تاندون ها جلوگیری کنید، ممکن است باعث شود سایش بافت های نرم را ملتهب می کند.
نشستن به مدت طولانی می تواند درد دنبالچه را افزایش دهد، به خصوص اگر روی یک سطح سخت یا باریک نشسته باشید. تمام تلاش خود را بکنید که اغلب بلند شوید، حرکات کششی انجام دهید و کمی پیاده روی کنید. با این حال بهتر است برای خود جای نرمتر و راحت تری برای نشستن پیدا کنید یا از یک صندلی با بالشتک استفاده کنید.
تشخیص علت درد
ممکن است یک معاینه رکتوم برای رد هر گونه شرایط دیگر انجام شود. پزشک شما ممکن است استفاده از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را برای تشخیص شکستگی، تغییرات دژنراتیو یا در موارد نادر تومور توصیه کند.
درمان درد دنبالچه
درمانهای احتمالی برای درد مزمن دنبالچه ممکن است شامل موارد زیر باشد:
فیزیوتراپی
دکتر فیزیوتراپی ممکن است به شما نشان دهد که چگونه تکنیک های فیزیوتراپی کف لگن را انجام دهید، مانند تنفس عمیق و آرام کردن کامل کف لگن – همانطور که در هنگام ادرار یا مدفوع انجام می دهید.
دستکاری و درمان دستی با هدف ماساژ دادن عضلات متصل به دنبالچه ممکن است به کاهش درد کمک کند. دستکاری دستی معمولاً از طریق رکتوم انجام می شود.
تمرینات کششی تحت نظر دکتر فیزیوتراپی می تواند به تسکین علائم کمک کند.
سوزن خشک و الکتروتراپی تنس نیز از دیگر راهکارهای فیزیوتراپی در درمان درد دنبالچه هستند.
سایر علائمی که می تواند همراه با کوکسیدینیا رخ دهد، مانند افسردگی، اضطراب و سیاتیک نیز باید مورد توجه و درمان قرار گیرند.
دارو
تزریق یک بی حس کننده موضعی به دنبالچه می تواند درد را برای چند هفته تسکین دهد. برخی از داروهای ضد افسردگی یا داروهای ضد صرع نیز ممکن است درد دنبالچه را تسکین دهند.
جراحی
در طی یک روش به نام کوکسیژکتومی، دنبالچه با جراحی برداشته می شود. این گزینه معمولاً تنها زمانی توصیه می شود که سایر درمان ها با شکست مواجه شوند.
اگرچه این درد معمولاً طی چند هفته یا چند ماه خود به خود از بین می رود. برای کاهش درد دنبالچه در عین حال، ممکن است به موارد زیر کمک کند:
- در حالی که نشسته اید به جلو خم شوید
- روی یک بالش دونات شکل بنشینید
- از کمپرس سرد و گرم بطور متناوب استفاده کنید.
- مسکنهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول، سایرین)، ایبوپروفن (ادویل، موترین IB، سایرین) یا آسپرین مصرف کنید.