آسیبدیدگی روتاتور کاف زمانی که شما دچار التهاب یا پارگی عضلات و تاندونها (بافتهای همبند) در شانه میشوید به وجود میآید. این عارضه پس از آسیبدیدگی شانه یا چند سال پس از ساییدگی و پارگی مفصل شانه ایجاد میشود. آسیبدیدگی روتاتور کاف معمولاً باعث درد شانه میشود و احتمال بروز آن در افراد سالمند به مراتب بیشتر است. آسیبدیدگی روتاتور کاف باعث میشود که به سختی و با درد بتوانید کارهای روزمره خود مانند شانه کردن موها و لباس پوشیدن را انجام دهید.
روتاتور کاف شامل عضلات و تاندونهایی است که شانه را در جای خود نگه داشتهاند و یکی از مهمترین قسمتهای شانه است. روتاتور کاف به فرد این امکان را میدهد که دستان خود را بلند کرده و بالای سر ببرد. آسیبدیدگی روتاتور کاف مانند پارگی آن ممکن است به طور ناگهانی و در زمان زمین خوردن با دستهای باز ایجاد شود یا در اثر انجام فعالیتهای تکراری و به مرور زمان این عارضه به وجود آید. افزایش سن نیز احتمال پارگی روتاتور کاف را افزایش میدهد. روشهای درمانی برای بهبود آسیبدیدگی روتاتور کاف توسط پزشک و بر اساس سن، سلامت عمومی و سابقه پزشکی و گستردگی آسیبدیدگی در بیمار تعیین میشود.
کلینیک طب فیزیکی دکتر سعادتی با کادری مجرب و متخصص آماده ارائه کمک به شما در زمینه درمان مشکلات مفصل و ماهیچه شما میباشد. لطفاً جهت کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نوبت با شماره 02126722004 - 02126722003 تماس حاصل فرمایید
آناتومی روتاتور کاف
روتاتور کاف شامل گروهی از عضلات و تاندونها است که اطراف مفصل شانه قرار دارند و باعث میشوند که شانه به طور ثابت در جای خود باقی مانده و به خوبی کار کند. روتاتور کاف همراه با رباطهایی که استخوانها را به شانه شما وصل کردهاند و کپسولی که مفصل شانه را پوشانده به حفظ مفصل شانه در سوکت خود کمک میکند. آسیبدیدگی روتاتور کاف ممکن است به دلیل وارد آمدن ضربه یا التهاب (درد و تورم) عضلات و تاندونهای تشکلیل دهنده آن ایجاد شود.
انواع آسیبدیدگیهای روتاتور کاف
بیماریهای مختلفی وجود دارند که بر روتاتور کاف تأثیر میگذارند. اصلیترین این بیماریها و عارضهها در زیر توضیح داده شدهاند:
- پارگی روتاتور کاف. این حالت زمانی ایجاد میشود که یک یا چند عدد از عضلات و تاندونهای تشکیلدهنده روتاتور کاف دچار پارگی شوند. این پارگی ممکن است جزئی یا کامل باشد. پارگیها ممکن است پس از آسیبدیدگیهایی نظیر زمین خوردن یا دررفتگی شانه ایجاد شوند. پارگیهای جزئی ممکن است پس از ساییدگیهای عمومی و به مرور زمان در تاندون ایجاد شوند.
- تندینوپاتی: این عارضه زمانی ایجاد میشود که تاندونهای تشکیلدهنده روتاتور کاف قادر به ترمیم درست خود نبوده و باعث بروز درد در اطراف آنها شود. این معمولاً بدان دلیل است که ساییدگی و پارگی روتاتور کاف به مرور زمان ایجاد میشوند.
علل آسیبدیدگی روتاتور کاف
برخی از چیزها هستند که احتمال آسیبدیدگی روتاتور کاف را افزایش میدهند. اگر سن شما بیش از 60 سال است، احتمال بروز این نوع آسیبدیدگی برای شما بیشتر است. این بدان دلیل است که مفصل شما بیشتر از افراد جوانتر دچار سایش و پارگی میشود. اگر شما فعالیتهایی میکنید که در آنها مجبور هستید حرکات تکراری با دست را در بالای سر خود انجام دهید بیشتر در معرض ابتلا به آسیبدیدگیهای روتاتور کاف هستید. برخی از این نوع فعالیتها عبارتند از پرتاب کردن، شنا کردن و بلند کردن اجسام سنگین و بالا بردن آنها تا شانه.
علائم آسیبدیدگی روتاتور کاف
اصلیترین علامت ابتلا به آسیبدیدگی روتاتور کاف، درد است. درد ممکن است عمومی و مبهم بوده یا ممکن است در صورتی که روتاتور کاف به صورت تصادفی دچار پارگی شود، دردی شدید و ناگهانی احساس شود. درد غالباً زمانی که برای انجام کارها، دست خود را بالای سر میبرید تشدید میشود. ممکن است درد در هنگام شب و به خصوص اگر شما روی شانه آسیب دیده خود بخوابید تشدید شود. برخی افراد ممکن است در عضلات بالای بازوی خود نیز درد داشته باشند. برخی علائم دیگر آسیبدیدگی روتاتور کاف عبارتند از:
- احساس ضعف در زمان بلند کردن یا حرکت دادن دست از شانه
- ناتوانی در حرکت دادن شانه به طور کامل
- صدای تقتق در زمان حرکت دادن شانه
این علائم ممکن است به دلیل مشکلات دیگری غیر از آسیبدیدگی روتاتور کاف هم ایجاد شوند. اگر شما هر یک از این علائم را داشتید باید به پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مراجعه کنید.
چه کارهای احتمال آسیبدیدگی و پارگی روتاتور کاف را افزایش میدهند؟
- استفاده بیش از حد: حرکات تکراری بالای سر در برخی ورزشها یا مشاغل باعث افزایش احتمال پارگیهای مزمن در روتاتور کاف میشوند. این نوع آسیبدیدگی در ورزشهایی مانند بیس بال، تنیس، گلف، والیبال و شنا بیشتر دیده میشوند. به علاوه، احتمال پاره شدن روتاتور کاف در کارگران ساختمانی و افرادی که کارهای مشابه انجام میدهند بیشتر از سایر افراد است.
- آرتروز: آرتروز تحلیلی یا دیژنراتیو – به خصوص استئو آرتریت – باعث ضعف عضلات و تاندونهای روتاتور کاف شده و در نتیجه آنها را مستعد پاره شدن میکند.
- سن: احتمال پارگی روتاتور کاف در افراد بالای 40 سال بیشتر از سایرین است. این به دلیل دو تغییر طبیعی در بدن است که در اثر افزایش سن ایجاد میشوند. اول این که خون کمتری به تاندونهای روتاتور کاف میرسد و باعث ناتوانی بدن در خود درمانی این تاندونها شده و در نتیجه آنها را مستعد پارگی و آسیبدیدگی میکند. دوم این که خارهای استخوانی غالباً در زیر آکرومیون که در نوک تیغه شانه قرار دارد ایجاد میشوند. این خارها باعث سایش تدریجی تاندونهای روتاتور کاف در هنگام بلند کردن دست میشوند. به مرور زمان، این عارضه علاوه بر این که باعث التهاب تاندونهای شانه میشود باعث ضعف تاندونها شده و احتمال پاره شدن آنها افزایش مییابد.
تشخیص آسیبدیدگیهای روتاتور کاف
پزشک از شما در مورد علائم و درد سؤالاتی میپرسد. آنها شمارا معاینه کرده و از شما میخواهند که یک سری حرکات را انجام دهید تا نحوه کار کردن شانه شما را بررسی کنند. آنها همچنین از شما در مورد حرکات و فعالیتهایی که باعث ابتلا به این عارضه میشوند نیز سؤالاتی میپرسند. پزشک ممکن است از شما بخواهد که آزمایشهایی انجام دهید که برخی از آنها عبارتند از:
- اسکن اولتراسوند
- عکسبرداری به وسیله اشعه ایکس از شانه
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی) که معمولاً در بیمارستان انجام میشود.
همه این اسکنها به پزشک در دیدن داخل شانه بیمار کمک میکنند. بسته به علت بروز درد، پزشک ممکن است شما را به یک متخصص ارجاع دهد. این متخصص ممکن است جراح یا پزشکی که در درمان بیماریهای مفصلی تخصص دارد باشد.
درمان آسیبدیدگیهای روتاتور کاف
نوع درمانی که شما نیاز دارید به نوع آسیبدیدگی و شدت آن بستگی دارد.
کمک به خود
شما برای کمک به خودتان میتوانید اقدامات مختلفی انجام دهید. تا آنجا که میتوانید به شانه خود استراحت بدهید. سعی کنید اجسام سنگین بلند نکنید و فعالیتهایی را که برای انجام آنها باید دست خود را بالای سر ببرید ترک کنید. همچنین میتوانید از مسکنهای بدون نیاز به نسخه پزشک مانند پاراستامول یا ایبوپروفن استفاده کنید. اگر مصرف این داروها مؤثر واقع نشدند، پزشک برای شما پاراستامول کدئین دار تجویز میکند. شما میتوانید این داروها را از داروخانه تهیه کنید. همیشه دستورالعملهای مصرف داروها را مطالعه کنید و اگر سؤالی داشتید از داروساز بپرسید.
فیزیوتراپی
پزشک ممکن است شما را به یک متخصص فیزیوتراپی (متخصصی که در حفظ و ارتقای حرکات تخصص دارد) ارجاع دهد. آنها یک سری تمرینات ورزشی به شما میدهند که میتوانید در منزل انجام دهید تا به افزایش قدرت و تواناییهای حرکتی شانه شما کمک شود. نوع تمرین به مدت زمان انجام آن به نوع آسیبدیدگی شما بستگی دارد.
تزریق استروئید
اگر روشهای درمانی دیگر موتر واقع نشدند یا درد بسیار شدید بود و باعث ایجاد محدودیتهای حرکتی شدن، پزشک تزریق استروئیدها را به شما توصیه میکند.این یک تزریق در قسمتهای اطراف مفصل شانه است که به کاهش تورم، درد و خشکشدگی کمک میکند. این تزریق میتواند علائم را تسکین داده و انجام تمرینات فیزیوتراپی را امکانپذیر سازد. تزریق استروئیدها ممکن است باعث بروز عوارض جانبی مانند تشدید اولیه درد یا آسیبدیدگی مفصل نیز شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک معالج خود صحبت کنید.
عمل جراحی
اگر روشهای درمانی دیگر مؤثر واقع نشدند یا اگر پارگی روتاتور کاف زیاد بود ممکن است جراح انجام عملهای جراحی را به شما توصیه کند.این عمل هم میتواند به صورت باز و هم به صورت سوراخ کلید انجام شود. معمولاً عمل جراحی باز برای پارگیهای بزرگ بوده و برای انجام آن شکاف بزرگی در پوست برای انجام عمل جراحی ایجاد میشود. در عمل جراحی سوراخ کلید مانند آرتروسکوپی از دوربینهای باریک و انعطافپذیر و ابزارهای مخصوص برای دیدن داخل بدن و درمان مفصل شانه استفاده میشود.جراح به شما خواهد گفت که کدام یک از این عملهای جراحی برای شرایط شما مناسب است. درمان آسیبدیدگی روتاتور کف با هدف کاهش درد و بازگرداندن تواناییهای حرکتی در مفصل شانه انجام میشوند. دوران بهبودی آسیبدیدگی روتاتور کاف یک فرایند کند است. ممکن است شما نیاز داشته باشید که چندین هفته مرخصی بگیرید به خصوص اگر عمل جراحی برای ترمیم پارگی روتاتور انجام شده باشد.
سؤالات رایج
پس از انجام عمل جراحی از شما خواسته میشود که از یک اسلینگ استفاده کنید. در وهله اول از شما خواسته میشود که برخی حرکات فیزیوتراپی را به صورت ملایم انجام دهید. متخصص فیزیوتراپی به شما نشان میدهد که به چه چیزی نیاز دارید و به تدریج ورزشهای شما را افزایش میدهد تا شانه شما تقویت شده و تواناییهای حرکتی خود را دوباره بازیابد. مدت زمان انجام تمرینات ورزشی به شدت آسیبدیدگی و نوع عمل جراحی که انجام دادهاید بستگی دارد. طول دوران بهبودی پس از انجام عمل جراحی روتاتور کاف ممکن است بین 6 تا 12 ماه طول بکشد.
آسیبدیدگیهای روتاتور کاف شایعترین علت درد شانه هستند. بیماریهای دیگری که ممکن است باعث بروز درد در شانه شوند عبارتند از:
- شانه منجمد. این عارضه زمانی ایجاد میشود که مفصل شانه خشک و دردناک شده و حرکت دادن آن به سختی امکانپذیر است. درمان آن شامل مصرف مسکن، فیزیوتراپی و تزریق استروئید است.
- بیماریهایی که باعث بیثباتی در مفصل شانه میشوند. برخی از این عارضهها عبارتند از دررفتگی شانه و حرکات زیاد شانه که باعث میشوند مفصل شانه فراتر از دامنه طبیعی حرکتی خود حرکت میکند.
- بیماریهایی که بر مفصل بین شانه و ترقوه تأثیر میگذارند و به آنها مفصل آکرومیوکلاویکولار گفته میشود.
- التهاب تاندون دوسر. تاندون دو سر شانه عضلات دوسر را به استخوان بالای بازو وصل میکند.
- پارگی ساختار اطراف دیواره شانه که به آن پارگی گلونوئید لابرال گفته میشود.
“کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”