Hits: 0
گودی کف پا یک مشکل بسیار جدی است که میتواند سد عظیمی در برابر شخص باشد وقتی که این عارضه برای او پیش میآید. اگر بخواهید این مشکل را نیز نادیده بگیرید، به مرور زمان بدتر خواهد شد و تا حدی پیش خواهد رفت که احساس میکنید دیگر حتی کنترلی روی حرکات ابتدایی خود نیز ندارید. به طور مختصر، قوس زیاد کف پا هنگامی رخ میدهد که قوس پا بیش از حد طبیعی باشد، این عارضه ممکن است مادرزادی یا عارضهای باشد که به مرور زمان شکل گرفته است، ولی بسیاری از مردم فکر میکنند که این عارضه بخشی طبیعی از زندگیشان است، در حالیکه در حقیقت این عارضه اصلاً طبیعی نیست.
“چرا تشخیص و درمان قوس کف پا ضروری است؟”
قوس زیاد کف پا میتواند بر شیوه زندگی افراد تأثیرگذار باشد، درگیری با این عارضه اصلاً خوشایند نیست، که به همین خاطر مهم است تا درک بهتری از این عارضه بدست آید تا بتوانید تشخیص دهید که چه کاری باید انجام داد تا به التیام آن کمک شود و همچنین درمانی که برای شما مناسب است مشخص گردد. برنامه درمانی قوس زیاد کف پا می تواند شامل استفاده از کفش یا کفی های طبی مناسب گودی کف پا به منظور کنترل درد، فیزیوتراپی و حرکات اصلاحی برای کاهش و درمان علائم می باشد.
کلینیک طب فیزیکی دکتر سعادتی با کادری مجرب و متخصص آماده ارائه کمک به شما در زمینه درمان مشکلات مفصل و ماهیچه شما می باشد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳ و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.
عارضه قوس زیاد کف پا
قوس زیاد کف پا به عارضهای گفته میشود که در آن فرد قوس زیادی در کف پای خود داشته باشد، به این بیماری نامهای دیگری نیز اطلاق میشود از جمله انگشت چنگالی یا گودی زیاد کف پا. در حقیقت قوس زیاد یک بدشکلی است که باعث میشود فضای خالی خیلی زیادی زیر قوس کف پای بیمار وجود داشته باشد. این عارضه باعث میشود که انگشتان پا و پاشنه بسیار به هم نزدیک شوند، گویی که به سمت هم کشیده شدهاند.
وقتی که فرد از قوس زیاد کف پا رنج میبرد، انجام وظایف روزمره برای او بسیار سخت میشود. این عارضه وقتی ه وزن خود را روی پا بیاندازید باعث درد بسیار شدید در هنگام راه رفتن، دویدن و حتی هنگام ورزش کردن میشود. در بسیاری از موارد، قوس زیاد کف پا در یک طیف تعریف میشود. برخی افراد میتوانند پای خود را خم کنند یا قوس کف پای خود را برای مدت کوتاهی به سمت پایین حرکت دهند. ولی سایر بیماران اصلاً نمیتوانند پای خود را در ناحیه کف پا حرکت دهند، که باعث واردن آمدن فشاری جدی بر بدن این افراد میشود.
حتی هنگامی که شخص میتواند کف پای خود را خم و راست کند و مبتلا به قوس زیاد کف پاست، خم کردن کف پا به مرور زمان سختتر میشود، زیرا بافتها، عضلات و تمام مفاصل بدن به مرور زمان با افزایش سن سفت خواهند شد. به همین خاطر است که باید با پزشک خود صحبت کنید یا با انجام برنامه روزانه ورزشی به نرم شدن و راحتتر شدن حرکت این بافتها کمک نمایید. فقط به یاد داشته باشید که همیشه پیش از انجام هرگونه تمرین ورزشی که میتواند عارضه شما را در معرض خطر بزرگتری قرار دهد، با پزشک خود صحبت کنید.
انواع عارضه قوس زیاد کف پا
عارضه قوس زیاد کف پا بر دو نوع است، این دو نوع عبارتند از:
- قوس زیاد کف پای ناشناخته: قوس زیاد کف پای ناشناخته نوع تازهتر قوس زیاد کف پاست، کشف این عارضه در دنیای پزشکی در دهه گذشته رخ داده است. اساساً این نوع از این عارضه، نسخه بسیار لطیفتر قوس زیاد کف پاست. گاهی اوقات، حتی اصلاً به نظر نمیرسد که شاخص به عارضه قوس زیاد کف پا مبتلاست. تنها راه تشخیص ابتلای فرد به این عارضه، انجام معاینات جامع است. حتی با این روش نیز، گاهی اوقات پزشکان نمیتوانند تشخیص دهند که فرد به این عارضه دچار است یا خیر.
- قوس زیاد کف پا مادرزادی قوس زیاد کف پا میتواند مادرزادی باشد، که با بسیاری از بیماریهای رایجتر مادرزادی مرتبط است. بسیاری از کسانی که به فلج اطفال یا هر بیماریای که میتواند باعث بروز مشکل در عضلات و قدرت فرد شود مبتلا هستند نیز ممکن است به بیماری قوس زیاد کف پا مبتلا شوند.
علل قوس زیاد کف پا چیست؟
سه علت رایج وجود دارد که میتوانند در ابتلای شخص به قوس زیاد کف پا دخیل باشند، ولی به خاطر داشته باشید که حتی با این که این سه عامل میتوانند قطعاً منجر به این مشکل شوند، ولی هیچگاه تضمینی وجود ندارد که شخصی که این سه مشکل را دارد از قوس زیاد کف پا نیز رنج ببرد. با ذکر این نکته، باید اضافه کنیم که تنها به این خاطر که شخص به قوس زیاد کف پا مبتلاست، به این معنا هم نیست که این سه مشکل در شخص وجود دارد.
- گاهی اوقات، برخی افراد با این عارضه به دنیا میآیند و به قوس زیاد کف پا مادرزادی مبتلا هستند، در حالیکه در برخی از افراد این بیماری به مرور زمان رخ میدهد و حتی هیچگونه علتی نیز ندارد.
- تروما: بسیاری از کسانی که ترومای شدید پا را تجربه کردهاند میتوانند در حین فرآیند بهبودی به قوس زیاد کف پا دچار شوند. این احتمالاً شایعترین علت این عارضه است. تروما معمولاً هنگامی رخ میدهد که استخوانهای شخص خرد شده، شکسته یا دچار سوختگی بسیار شدید شده باشد.
- مادرزادی: بسیاری از کسانی که با این مشکل بدنیا میآیند یا کسانی که به فلج مغزی مبتلا هستند، نمونههای دیگری از دلایل مادرزادی است برای این که چرا برخی افراد مبتلا به این عارضه شده و دچار تغییرات در بدن خود میشوند.
- عصبی و عضلانی: هرچیزی که این پتانسیل را داشته باشد که اعصاب و بافتها را در پای شما تحت تأثیر قرار دهد میتواند باعث بروز این عارضه به مرور زمان گردد. حتی برخی از عارضههای دیگر عضلانی که باعث آب رفتن عضلات میشوند و از لحاظ سلامتی وخیمتر میشوند نیز باعث این مشکل بزرگ خواهند شد.
علائم قوس زیاد کف پا چیست؟
شاید پیش خود تصور کنید که علامت اصلی قوس زیاد کف پا تنها در زیاد بودن قوس پای افراد مبتلا دیده میشود ولی این گونه نیست. علائم بالینی بسیاری وجود دارد که باید به آنها توجه کنید تا بتوانید با اطمینان مشخص نمایید که به اندازه کافی وقت دارید تا با متخصص خود از انجام اقدامات پیشگیرانه صحیح مطمئن شوید. شایعترین علائم بالینی در ادامه برای ملاحظه شما آورده شده است. اگر از هریک از این علائم رنج میبرید، در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کنید تا طرح درمان متناسب با مشکل شما را تدوین نماید.
- اگر انگشتان پای شما دائماً در هم گره میشوند
- اگر انگشتان پای بسیار خمیدهای دارید
- اگر همیشه احساس میکنید که پاهایتان واقعاً سفت و خشک هستند
- اگر انگشتان پای بسیار کوچکی دارید
- اگر هرگز کفش راحتی را بدون استفاده از کفیهای مناسب نمیتوانید پیدا کنید
- اگر قوزک پای ضعیفی دارید
- اگر در گذشته در پای خود شکستگی داشتهاید
- اگر درد شدیدی را در حین انجام دادن هرگونه فعالیت جسمانی روی پاهای خود تجربه میکنید
- اگر همیشه پاها و ساقهای سفت و خشکی دارید
- اگر نمیتوانید همیشه از پاهای خود استفاده کنید بخاطر قوس کف پای بیش از حد
- اگر در پای خود، مخصوصاً در دو طرف آن، پینه دارید
نحوه تشخیص قوس زیاد کف پا چگونه است؟
وقتی که به پزشک مراجعه میکنید، وی از شما درباره علائم قوس زیاد کف پا خواهد پرسید، سپس به احتمال زیاد مورد معاینه جسمانی قرار میگیرید تا پزشک مطمئن شود که واقعا به قوس زیاد کف پا مبتلا هستید. بعد از این مرحله، پزشک معاینات دیگری را نیز انجام خواهد داد تا از وجود هرگونه عارضه دیگری که معمولاً با این نوع از عارضه قوس زیاد کف پا مرتبط هستند اطمینان حاصل کند. احتمالاً از پای شما تصویر برداری خواهد شد یا از آن اسکن MRI گرفته میشود تا پزشک بتواند مشکلات ساختاری پای شما را که از آن رنج میبرید، تشخیص دهد.
چه راهکارهای درمانیای وجود دارد؟
نیازی نیست تنها دست روی دست بگذارید و اجازه دهید این بیماری تبدیل به مانعی در سالهای پیش روی شما شود، میتوانید اقداماتی را انجام دهید تا بتوانید تحرک خود را حفظ کنید و از همه مهمتر آسوده باشید. در ادامه برای شما گزینههای درمانی را آوردهایم که میتوانید از آنها بهره ببرید تا مطمئن شوید که در مورد خود و سلامتی خود حس بهتری دارید.
کفشهای مخصوص
در بازار کفشهای مخصوصی برای مبتلایان به عارضه قوس زیاد کف پا وجود دارد. این کفشها را میتوان به صورت آنلاین سفارش داد و معمولاً بسیار راحت هستند و همچنین میتوانند به شما کمک کنند تا از درد کف پای خود راحت شوید، زیرا فشار و استرس بیش از حدی روی استخوانهای شما وارد نمیآورند. این کفشها نهایت حمایت را از پاهایتان فراهم خواهند کرد بدون این که از کمترین حدی از راحتی کفشها کاسته شود.
ارتوپدی فنی
اگر نمیخواهید برای خریدن یک جفت کفش مخصوص جدید پول بدهید، کفیهای ارتوپدی خاصی وجود دارد که به نرمتر شدن فشار روزانه راه رفتن یا ورزش کردن به قوس کف پا کمک میکنند. وی اگر میخواهید فعالیت زیادی داشته باشید، بهتر است بجای این کفیها به فکر خریدن کفش جدید باشید، مخصوصاً به این دلیل که این کفیها همچون کفشهای مخصوص حرکت نرم پا را تأمین نمیکنند.
بریس
همچنین میتوانید از بریسها برای قوس کف پای خود استفاده کنید، این ابزار نیز در هنگام راه رفتن یا فعالیت کردن به مثابه بالشتکی برای پاهای شما عمل میکنند. از بریس میتوان در تمام ساعات شبانه روز استفاده کرد و همچنین بریس میتواند به پا فرصتی برای التیام یافتن نیز بدهد.
فیزیوتراپی
درمان غیر جراحی فیزیوتراپی میتواند برای بیماران تسکین فوقالعادهای را فراهم کند. ممکن است پزشک استفاده از درمان فیزیوتراپی و درمان بیماریهای پا را برای کمک به تقویت و کشش عضلات در سطح زیرین ساق تجویز کند. عضلات ضعیف در دو طرف ساق و عضلات سفت ساق پا معمولاً همراه با عارضه قوس زیاد کف پا مشاهده میشود. حتی اگر تراپی نتواند شکل پا را تغییر دهد، میتواند به کنترل کردن کارکرد و درد پا کمک نماید. از آنجایی که پا در کسانی که به این عارضه مبتلا هستند به سمت داخل میچرخد، شخص زمینه کشیدگی مزمن قوزک را نیز خواهد داشت. استفاده از تمرینات تقویتی عضلات در کار بهره گیری از بریس قوزک پا میتواند بسیار مفید باشد. احتمالاً درمان گر عملکرد راه رفتن بیمار را نیز مشاهده خواهد کرد.
جراحی
تکنیکهای ویژه جراحی عبارتند از:
- جراحی بافت نرم: علت بخشی از قوس زیاد کف پا، کشیدگی بیش از حد یکی از عضلات جنبی قوزک پاست. میتوان با جراحی در قسمت خارجی قوزک پا، این تاندون را رها کرد. علاوه بر این، برای کمک به ترمیم بدشکلی مفصل قوزک پا میتوان این تاندون را انتقال داد. اغلب اوقات بیماران در عضله گاستروکنمیوس (ماهیچه دوقلو) سفتی و خشکی احساس میکنند، این عضله یکی از اصلیترین عضلات در ساق پاست. خشکی این عضله میتواند باعث افزایش بدشکلی شده یا مانع از آن میشود که ترمیم از طریق جراحی نیز تأثیری داشته باشد. این مشکل با افزایش طول بخشی از عضله ساق پا یا تاندون آشیل برطرف خواهد شد. این کار معمولاً از طریق یک یا چند برش کوچک در پشت پا/ قوزک انجام میشود. در نهایت، ممکن است عضله پلانتار فاشیا سفت باشد. پلانتار فاشیا یک ساختار طنابی شکل دارد که از پاشنه پا تا بخش جلویی پا امتداد دارد. میتوان پلانتار فاشیا را بصورت جزئی یا کلی با جراحی رها کرد.
- انتقال تاندون: کشش بیش از حد برخی عضلات و تاندونها غالباً علت بدشکلی مرتبط با قوس زیاد کف پاست. حرکت یکی از این عضلات یا تاندونها میتواند به عملکرد بهتر پا کمک کند. علاوه بر این، بیماران مبتلا به قوس زیاد کف پا شاید در حین حرکت دادن پا به سمت بالا احساس ضعف کند، که به این عارضه افتادگی پا گفته میشود. در این موارد، میتوان تاندون را از پشت قوزک به بالای پا حرکت داد و به بهبودی قدرت پا کمک کرد.
- جراحی استخوان: شاید ترمیم بدشکلی پا تنها از راه جراحی روی بافت نرم امکان پذیر نباشد. در این موارد، شاید به یک یا چند برش استخوان (استئوتومی) نیاز باشد. در عوض بریدن استخوان، میتوان از عمل فیوژن (آرترودز یا خشک کردن مفصل) نیز استفاده کرد. در عمل فیوژن مفصل بین دو استخوان برداشته میشود تا آن دو استخوان به مرور زمان به هم جوش بخورند. در حین فیوژن استخوانها با استفاده از صفحات و پیچهایی در جای خود ثابت خواهند شد.
- استئوتومی دورسی فلکشن برای استخوان متاتارس اول: این عمل قوس کف پا را صاف میکند.
- استئوتومی کالکانئال: این عمل برای بازگرداندن موقعیت استخوان پاشنه به زیر پا انجام میشود. اگر ترمیم بدشکلی در جلوی پا، باعث ترمیم پشت پا یا پاشنه نشود به این جراحی نیاز است. استئوتومی کالکانئال را میتوان به شیوههای مختلف انجام داد و غالباً استخوان با استفاده از یک یا چند پیچ در جای خود محکم میشود.
- فیوژن: گاهی اوقات بیماران به نوعی بدشکلی مبتلا هستند که باعث آسیب رسیدن به مفاصل شده است. در این موارد، عملهای بافت نرم یا بریدن استخوان شاید کافی نباشد و احتمالاً نیاز است تا مفصل برداشته شود.
- جراحی انگشتان پا: انگشتان خمیده پا یکی از مشکلات شایع در بدشکلی قوس زیاد کف پاست. این عارضه را میتوان با جراحی تاندون، فیوژن یا برداشتن بخشی از استخوانها انگشتان پا درمان کرد. پس از جراحی معمولاً انگشتان پا بوسیله پیچهایی بطور موقتی در جای خود ثابت میشوند.
تمرینات بدنی
تمرینات متنوعی وجود دارد که شما میتوانید انجام ددهید تا از عضله سازی و بازگشت بخشی از انعطاف پذیری بدن خود اطمینان حاصل کنید.
فشردن انگشتان پا
- مرحله اول: انگشتان دست خود را بین هر یک از انگشتان پای خود قرار دهید.
- مرحله دوم: انگشتان پای خود را به هم فشار دهید و حداقل 10 ثانیه در همین حالت بمانید.
- مرحله سوم: رها کنید و از اول مجدداً تکرار نمایید.
کشش با حوله
- مرحله اول: بنشینید و پاهایتان را روبروی خود دراز کنید. یک حوله را دور گردی پای خود بپیچید.
- مرحله دوم: پای خود را خم کنید و به آرامی حوله را با دستان خود به عقب بکشید.
- مرحله سوم: این تمرین را برای دو الی پنج بار تکرار کنید تا انگشتان پایتان کش بیاید.
کشش زانوی خمیده با دیوار
- مرحله اول: با فاصله یک پا از دیوار بایستید و کف دستهای خود را روی دیوار بگذارید.
- مرحله دوم: هر دو زانوی خود را خم کنید و قدری به جلو خم شوید. سعی کنید پاشنه خود را از زمین جدا نکنید.
- مرحله سوم: این تمرینات را چندین بار در روز تکرار کنید.
” کپی فقط با ذکر منبع و لینک بلامانع است.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]