Hits: 0

رماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمن جدی است که به مفاصل و دیگر قسمت‌های بدن حمله می‌کند. تشخیص رماتیسم مفصلی سخت است. علائم این بیماری ممکن است شبیه بیماری‌های دیگر باشد، یا ممکن است علائم شدید شده و برطرف شوند و سپس در محلی دیگر دوباره خود را به شدت نشان دهند. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب این بیماری باعث می‌شود بین دوره های زمانی تشدید بیماری چند ماه یا حتی چندین سال فاصله افتد. این به آنها کمک میکند که زندگی کاملی داشته و شغل خود را بطور منظم ادامه دهند.

متخصصین ما در کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته دکتر سعادتی با استفاده از برنامه‌های درمانی فیزیوتراپی که بر روی انعطاف، پایداری، شرایط هوازی، میزان حرکت (ROM)، قدرت، یکپارچگی استخوان، هماهنگی، تعادل و خطر افتادن بیماران متمرکز هستند به این بیماران کمک می‌کنند تا بتوانند از عهده‌ی درهای مزمن و ناتوانی خود برآیند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳  و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.

علائم و نشانه‌ها


مشکل در درمان زخم‌ها و جراحت‌ها

ممکن است فکر کنید که مشکلی مانند رگ به رگ شدگی مچ پا دارید که خوب نمی‌شود در حالی که اینها علائم رماتیسم مفصلی هستند. یک روز فرد در حال بازی فوتبال است و روز بعد زانوی او متورم شده است.

احساس خارش و سوزش یا بی حسی

یکی از علائم آرتریت روماتوئید وجود سندرم تونل کارپال است که شامل خارش و سوزش دست‌ها یا مچ دست‌ها می‌باشد. این احساس شب‌ها بیشتر می‌شود. این علامت در جوانان شیوع بیشتری دارد. فرد باید بجز این مورد، علائم دیگری از رماتیسم مفصلی را نیز داشته باشد تا ثابت شود که به بیماری رماتیسم مفصلی مبتلا است.

مشکل پا

یکی از قسمت‌های بدن که در رماتیسم مفصلی معمولا درد دارد قسمت جلوی پاها است. ممکن است برخی از افراد مبتلا به رماتیسم مفصلی به دلیل بیماری فاشیای پلانتار حتی در پاشنه پا نیز درد داشته باشند.

مشکلات بینایی

 

افرادی که به بیماری رماتیسم مفصلی مبتلا هستند حتی در معرض خطر ابتلا به سندرم siogreos نیز قرار دارند. siogreos یک اختلال خود ایمن است که باعث خشکی چشم‌ها، دهان، بینی، گلو یا پوست می‌شود زیرا التهاب باعث میشود که غدد هیچ رطوبتی ترشح نکنند.

درد در هر دو مفصل

یکی از بارزترین علائم آرتریت روماتوئید، درد مفاصل است. این درد ممکن است با درد ناشی از سندرم خستگی مزمن یا فیبرومیالژیا اشتباه گرفته شود. درد مفصل در رماتیسم مفصلی زودگذر نیست و معمولا بیش از یک هفته طول می‌کشد. همچنین این درد ممکن است متقارن باشد یعنی ممکن است هر دو دست، هر دو پا، هر دو زانو و هر دو مچ پا همزمان دچار درد شوند.

سفتی و سختی در هنگام صبح

یکی دیگر از علائم آرتریت روماتوئید وجود درد در مفاصل به هنگام صبح است. دردهای مربوط به آرتریت روماتوئید برای مدت قابل توجهی از روز طول می‌کشند.

مفاصل قفل شده

افرادی که به رماتیسم مفصلی مبتلا هستند گاهی ممکن است مفاصلشان، مخصوصا مفاصل زانوها و آرنج‌ها، قفل شود. دلیل این اتفاق تورم شدید تاندون‌های اطراف مفاصل است تا جایی که به مفصل اجازه حرکت داده نمی‌شود و ممکن است باعث ایجاد کیست‌هایی در پشت زانو شود که پف کرده و مانع حرکت می‌شوند.

برآمدگیهای کوچک

توده‌های سفتی وجود دارند که در زیر پوست، نزدیک مفاصل آسیب دیده رشد می‌کنند‌. این توده‌ها اغلب در پشت آرنج‌ها ظاهر می‌شوند. این مشکل در افرادی که به آرتریت روماتوئید پیشرفته مبتلا هستند شیوع بیشتری دارند اما گاهی قبل از اینکه بیماری به مرحله پیشرفته برسد نیز خود را نشان می‌دهند.

علل


تصور می‌شود که بیماری آرتریت روماتوئید در اثر ژنتیک و عوامل محیطی ایجاد می‌گردد.

عوامل ژنتیکی (ارثی)

ثابت شده است که ژن‌های خاصی بر سیستم ایمنی بدن،که باعث ایجاد آرتریت روماتوئید می‌شود، تاثیر میگذارند. هرچند ژنتیک هر فرد نقش مهمی در تعیین احتمال ابتلای فرد به این بیماری دارد اما ژنتیک تنها عامل موثر نیست.

عوامل محیطی

  • سیگار. سیگار بیماری رماتیسم مفصلی را بدتر کرده و احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد. افراد غیر سیگاری مبتلا به بیماری رماتیسم مفصلی دارای درد و تورم کمتری در مفاصلشان نسبت به افراد سیگاری مبتلا به این بیماری هستند.

  • قهوه. نوشیدن روزانه چهار فنجان قهوه یا بیشتر می‌تواند خطر ابتلا به رماتیسم مفصلی را افزایش دهد اما قهوه‌ی کافئین‌دار هیچ اثری نداشته و چای می‌تواند حتی خطر این بیماری را کاهش دهد.ممکن است قهوه اثر برخی از داروهای این بیماری را کاهش دهد.

  • آب و هوا. این احتمال وجود دارد که فشار باروتریک و تغییرات دما بیشترین تاثیر را روی علائم بیماری رماتیسم مفصلی دارند. هرگونه تغییر در آب و هوا باعث تشدید علائ بیماری می‌شود.

  • ویتامین D. رابطه بین ویتامین D و رماتیسم مفصلی رابطه‌ی پیچیده‌ای است. کمبود نور خورشید باعث فقدان ویتامین D شده و این فقدان با دیگر بیماری‌های خود ایمن رابطه مستقیم دارد.

  • هورمون‌ها/ وسایل جلوگیری از بارداری. زنانی که دوره‌ی قاعدگی نامنظم دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری رماتیسم مفصلی هستند. هورمون‌ها نیز در کاهش علائم بیماری موثرند.
  • بارداری. زنان معموملا در طول دوره‌ی بارداری دارویی مصرف نمی‌کنند زیرا مصرف دارو ممکن است به جنین صدمه بزند. در برخی از زنان، علایم رماتیسم مفصلی در دوران بارداری برطرف شده یا کاهش می‌یابد زیرا کار در دوران بارداری عملکرد سیستم ایمنی بر علیه بدن متوقف می‌شود اما برخی دیگر از زنان ممکن است افزایش درد داشته باشند.

تشخیص


تشخیص آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه به چند دلیل کار دشواری است. اول، یک آزمایش واحد برای تشخیص بیماری وجود ندارد. بعلاوه، علائم بیماری در هر فرد متفاوت بوده و ممکن است در برخی افراد شدیدتر از دیگران باشد. در نتیجه، پزشکان از ابزارهای مختلفی که در زیر آمده برای تشخیص بیماری و رد احتمالات دیگر استفاده می‌کنند:

  • سوابق پزشکی
  • معاینه‌های فیزیکی
  • تست‌های آزمایشگاهی
  • اشعه ایکس

درمان


استراحت

استراحت به کاهش درد و التهاب مفاصل کمک کرده و خستگی را برطرف می‌کند. طول دوره‌ی استراحت از فرد به فرد متفاوت است، اما به طور کلی، استراحت‌های کوتاه مدت با فواصل کوتاه مفیدتر از گذراندن یک مدت طولانی در تخت است. افرادی که به بیماری آرتریت روماتوئید مبتلا هستند باید بین ورزش و استراحتشان تعادل وجود داشته باشد، یعنی هنگامی‌که بیماری شدید است به استراحت بیشتری نیاز دارند و هنگامی که از شدت بیماری کم می‌شود به ورزش وفعالیت بیشتری نیاز دارند.

داروها

  • داروهای ضد درد تنها برای تسکین درد استفاده می‌شوند.
  • كورتيكواستروئيدها و داروهاي ضد التهاب غير استروئيدي (NSAIDs) براي كاهش التهاب استفاده مي‌شوند.
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) برای کاهش دوره‌ی بیماری استفاده می شوند.
  • اصلاح کننده‌های واکنش زیستی نوعی از DMARD هستند که ممکن است در افراد مبتلا به بیماری های جدی‌تر برای کاهش التهاب و آسیب‌های ساختاری وارد شده به مفاصل استفاده شوند.

اسپلینت

برخی افراد تجربه کرده‌اند که استفاده کوتاه مدت از یک اسپلینت یا آتل برای مفصل دردناک با محافظت از مفصل و استراحت دادن به آن باعث کاهش درد و تورم می‌شود. اسپلیت‌ها بیشتر برای دست ها و مچ‌های دست و گاهی برای پاها و قوزک پا نیز استفاده می‌شوند.

کایروپراکتیک

کایروپراکتیک شامل کار بر روی بافت نرم بوسیله‌ی فشار و کشش است. روش‌های مختلفی برای این کار وجود دارد و این تمرین اغلب با دیگر روش‌های موجود در برنامه های درمانی جامع و کامل برای بیماری‌های دژنراتیو مانند آرتریت روماتوئید ترکیب می‌شود.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی نقش مهمی در درمان غیر دارویی رماتیسم مفصلی دارد. گزینه‌های موجود در درمان فیزیوتراپی شامل موارد زیر می‌باشد:

  • کایروپراکتیک (فن ماساژ و جابجا کردن ستون فقرات)
  • استئوپاتی (درمان به وسیله مالش استخوان و مفاصل)
  • الکتروتراپی
  • اولتراسوند تراپی
  • درمان با لیزر سرد
  • ماساژ
  • طب سوزنی
  • میکرو واس (Micro-Vas) تراپی
  • تحریک مغناطیسی عملکردی (FMS)
  • بیوفیدبک

ماساژ درمانی

 

ماساژ با فشار ملایم یکی از روش‌های ماساژدرمانی است که به کاهش درد آرتریت روماتوئید کمک می‌کند. انواع مختلفی از ماساژ وجود دارد و دوتا از آنها (ماساژ با فشار ملایم و برطرف کردن درد مایوفاسیال) نقش مهمتری در کاهش درد رماتیسم مفصلی دارند.

اولتراسوند تراپی

 

دردهای شدید بیماری رماتیسم مفصلی را می‌توان با استفاده از اولتراسوند درمان کرد. اولتراسوند به عنوان یک عامل محرک جریان خون عمل کرده و جریان خون در مفصل التهابی را افزایش داده و در نتیجه باعث کاهش درد رماتیسم مفصلی می‌شود.همچنین امواج اولتراسوند با ارتعاشات عمیق بافتی، حرارت ملایمی ایجاد کرده و  درد و التهاب را کاهش می‌دهند.

تحریک الکتریکی عصبی پوستی (TENS)

تحریک الکتریکی عصبی پوستی (TENS)، پالس‌های الکتریکی خفیف را به انتهای اعصاب موجود در زیر پوست محل دردناک می‌فرستد.  این روش انتقال پیام‌های درد به مغز را متوقف کرده و ادراک درد را اصلاح می‌کند. ممکن است درد آرتریت را تسکین یا کاهش دهد.

تحریک مغناطیسی عملکردی (FMS)

تحریک مغناطیسی عملکردی (FMS) روشی جدید برای درمان درد مفاصل ناشی از روماتیسم مفصلی است که از یک طرف با القاء میدان الکتریکی به اعماق مفصل مورد نظر، باعث تحریک عمیق و همزمان عصب، عضلات و تاندونهای مفصلی شده و از طرف دیگر با القاء میدان مغناطیسی باعث افزایش تبادل یون، افزایش جریان خون در بافت‌های اطراف مفاصل شده و اکسیژن رسانی به محل مفصل را افزایش داده و به احیاء و بازسازی مفصل کمک می‌کند.

میکرو واس تراپی (Micro-Vas)

میکرو واس (Micro-Vas) از امواج الکترومغناطیسی برای درمان موثر دردهای مفصلی و ترمیم بافت و غضروف آسیب دیده مفاصل ناشی از روماتیسم استفاده می‌کند. این امواج الکترومغناطیسی باعث تحریک مویرگ زایی، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به بافتهای آسیب دیده مفصلی و در نتیجه تحریک و ترمیم بافت آسیب دیده می‌شود.

طب سوزنی

نوعی طب چینی وجود دارد که بی‌تعادلی‌ها موجود در جریان انرژی بدن بیمار را بوسیله وارد کردن سوزن‌های کوچک به نقاط خاطی از بدن بیمار اصلاح می‌سازد. این طب که طب سوزنی نامیده می‌شود می‌تواند اعصاب حسی عمقی را تحریک کند که به مغز فرمان دهند که اندورفین (ماده‌ی طبیعی ضد درد) ترشح کند.

درمان با ورزش

ورزش در بیماران مبتلا به رماتیسم مفصلی نقش مهمی دارد زیرا باعث افزایش سلامتی، قوی کردن ماهیچه‌ها، حفظ حرکات مفصل و انعطاف پذیری می‌شود. همچنین ورزش می‌تواند به کاهش درد، خواب بهتر، ایجاد دیدگاه مثبت، و کنترل وزن کمک کند. برنامه‌های ورزشی باید توانایی‌های فیزیکی فرد، محدودیت‌ها و تغییرات مورد نیاز برای فرد را نیز در نظر داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید