فیزیوتراپی ام اس
در کنار داروهایی که به درمان مولتیپل اسکلروزیس (MS) میپردازند، توانبخشی بخش مهمی از مدیریت مؤثر وضعیت شما به ویژه پس از عود بیماری است. بسته به علائم، شما ممکن است فقط گاهی یا به طور مرتب به توانبخشی احتیاج داشته باشید تا بتوانید در حد ممکن سالم بمانید.
کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته دکتر سعادتی یکی از مراکز موفق در درمان و توانبخشی بیماران مبتلا به ام اس میباشد در این مرکز جدای انجام روشهای عادی فیزیوتراپی با استفاده از فناوری های جدید که بر روی سیستم عصبی تأثیر گذار است و باعث تقویت مغز و اعصاب میشود و همچنین بر روی خشکی عضلات و مفاصل که در اثر بی حرکتی دچار آسیب شدهاند اقدام درمانی صورت میگیرد. امروزه پیشرفت علم باعث پیشرفت فناوریهای موجود در تجهیزات پزشکی شدهاست. ما توانستهایم در این مجموعه از آخرین دستاوردهای تجهیزات پزشکی در جهت تسریع بهبود بیماران مبتلا به اماس استفاده کنیم.
مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) چیست
مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری عصبی است که به اعصاب بین مغز و بدن آسیب میرساند یا باعث انحراف آن میشود. تمام اعصاب موجود در بدن شما در لایهای از بافت محافظ به نام غلاف میلین پوشانده شده است. این لایه نازک در اصل به عنوان یک مسیر روان برای ارسال سیگنالهای عقب و جلو بین مغز و بدن عمل میکند.
ام اس یک بیماری خود ایمنی است. به این معنی که سیستم ایمنی فرد به بدن خود حمله میکند. هنگامی که لایه غلاف میلین روی اعصاب حمله / آسیب ببیند، این سیگنالهای ارتباطی را تحت تأثیر قرار میدهد.
سیگنال های کند یا منحرف شده باعث ایجاد عوارض در زمینه حرکت دقیق یا تشخیص احساس میشوند. این مانند حذف آب از سرسرههای آبی میباشد … مسیر هنوز وجود دارد اما سیگنال نمیتواند به بهترین و کارآمدترین روش به مقصد برسد.
با توجه به شدت تأثیر MS بر زندگی روزمره، بسیاری از افراد میخواهند همه چیز را تا جایی که در توان دارند انجام دهند تا امور را بهتر کنند. بیماران، خانواده و دوستان آنها با بیماری ام اس کاملاً آشنا و از اثرات آن آگاه هستند و میدانند تا چه میزان میتواند زندگی فرد را تغییر دهد.
فیزیوتراپی ام اس می تواند کمک زیادی به بهبود کیفیت زندگی مبتلایان کند.
علل
متأسفانه، دقیقاً مشخص نیست که چه عواملی باعث ایجاد ام اس میشود. به احتمال زیاد طیف گستردهای از مشکلات ژنتیکی و محیطی در بروز این بیماری نقش دارد.
- زنان بیشتر از مردان به بیماری ام اس مبتلا میشوند. (حدود 2 برابر بیشتر)
- کسانی که سابقه خانوادگی ام اس دارند بیشتر دچار این بیماری میشوند.
- قفقازیها محتملترین نژاد برای ابتلا به ام اس هستند
- بیماری ام اس بیشتر در 15 تا 60 سالگی ایجاد میشود
- هر کس با یک بیماری خود ایمنی احتمال ابتلا به ام اس را دارد
علائم ام اس
- بیحسی یا سوزن سوزن شدن
- خستگی عمومی
- ضعف عضلانی یا عدم قدرت
- مشکلات حسی (تاری دید، احساس لرزش)
- مشکلات حرکتی
- از دست دادن تعادل
- فلج یا از دست دادن موقتی حرکت
- اختلال عملکرد مثانه / هضم
- از دست دادن حافظه کوتاه مدت
- مشکل در صحبت کردن یا بلعیدن
- اختلال عملکرد جنسی
- اضطراب یا افسردگی
فیزیوتراپی ام اس
یک متخصص فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا بخشهای زیادی از زندگی خود را کنترل و مدیریت کنید و عملکردهای خود را بهبود بخشید:
- وضعیت استقرار، تعادل و کنترل استاتیک حرکت
- قدم برداشتن، راه رفتن و تحرک
- کنترل دینامیک و دامنه حرکت
- عملکرد عصبی
- عملکرد تنفسی
مراحل و مزایای فیزیوتراپی ام اس
فیزیوتراپی میتواند به معالجه تعدادی از علائم و نیازهای مربوط به ام اس کمک کند.
مشکلات تحرک و عضلات
مشکلات راه رفتن در ام اس بسیار شایع است و ممکن است یکی از اولین علائمی باشد که بیماران تجربه میکنند. فیزیوتراپی میتواند در بهبود تحرک و استقلال به شما کمک کند.
یک فیزیوتراپیست میتواند به شما تمریناتی را برای کاهش درد عضلات، اسپاسم و ضعف ارائه دهد و همچنین در بهبود تعادل، هماهنگی، قدرت و انعطافپذیری کمک کند. این روش درمانی ممکن است نیاز شما به یک وسیله حرکتی را به تأخیر بیندازد و به جلوگیری از افتادن شما کمک کند، چیزی که میتواند شما را پنج قدم در مراقبت از بیماری خود عقب بیندازد.
اگر حتما به یک دستگاه حرکتی نیاز دارید (یا مطمئن نیستید که از یک وسیله مناسب استفاده میکنید)، یک درمانگر فیزیوتراپی میتواند به شما در یافتن آنچه برای شما مناسب است کمک کند. نمونههایی از دستگاههای حرکتی شامل عصاهای تک پایه یا چهار گوش، اسکوترهای موتوری، واکرهای چرخدار و صندلیهای چرخدار دستی یا مکانیکی است.
خستگی
همچنین ممکن است از این موضوع تعجب کنید که علاوه بر مشکلات عضلانی و تحرک، تمرینات فیزیوتراپی میتواند خستگی ناشی از ام اس را بهبود بخشد. درمان خستگی بسیار مهم است زیرا روی 75 تا 95 درصد بیماران تأثیر میگذارد و 50 تا 60 درصد از بیماران گزارش دادهاند که این یکی از دشوارترین علائم بیماری ام اس است.
یکی از دلایلی که ورزش به شما کمک میکند این است که در واقع عدم تحرک باعث خستگی میشود و باعث میشود بدن شما برای انجام هر کاری به سختی عمل کند زیرا این کار از فرم او خارج شده است. ورزش همچنین میتواند با استرس مقابله کند و به شما در بهتر خوابیدن و بهبود روحیه کمک کند. همه اینها عواملی هستند که میتوانند بر میزان خستگی شما تأثیر بگذارند.
بررسی روشهای درمانی توانبخشی برای مبتلایان به ام اس مشخص کرد که فیزیوتراپی مانند ورزش و فعالیت بدنی ممکن است نه تنها عملکردهایی مانند قدرت، تحرک و ظرفیت ریه را بهبود بخشد بلکه میتوانند خستگی را کاهش داده و کیفیت کلی زندگی شما را بهبود بخشند.
ورزش با ام اس نیاز به تعادل ظریف دارد. شما نباید بیش از حد به خودتان فشار وارد کرده یا خود را بیش از حد گرم کنید، بنابراین طراحی یک رژیم ورزشی مناس توسط یک متخصص فیزیوتراپی برای بیماران مبتلا به ام اس بهترین روش برای مقابله با خستگی است.
پاسچر و موقعیت
یک فیزیوتراپیست میتواند به شما آموزش دهد که چگونه وضعیت مناسب و موقعیت بدن خود را حفظ کنید. این کار ممکن است برخی از درد های مربوط به ام اس شما را کاهش دهد. اگر در ویلچر هستید یا تحرک محدودی دارید، حفظ موقعیت مناسب میتواند از زخم بستر جلوگیری کند.
چه نوع تمرینات فیزیوتراپی برای افراد مبتلا به ام اس مفید است
مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری عصبی است که میتواند منجر به ضعف، کاهش توانایی راه رفتن، کاهش تعادل و هماهنگی و کاهش سطح فعالیت شود که به نوبه خود میتواند به یک سبک زندگی بیتحرک منجر شود. برای مدت طولانی تصور میشد که ورزش برای ام اس مضر است اما در سالهای اخیر مطالعات نشان دادهاند که ورزش با بدتر شدن بیماری ام اس ارتباطی ندارد. در حقیقت، ورزش دارای مزایای مثبت زیادی برای این بیماری است، از جمله:
- بهبود قدرت و تحرک
- بهبود تعادل و استقامت
- بهبود عملکرد ریه
- بهبود عملکرد روده و مثانه
- کاهش خستگی و اسپاسم
- بهبود عملکرد و کیفیت زندگی و احساس سلامتی
- کاهش افسردگی
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
علائم مختلفی وجود دارد که افراد مبتلا به ام اس ممکن است آنها را تجربه کنند. از آنجا که هیچ دو فرد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس علائم یکسانی ندارند، باید هر فرد توسط یک فیزیوتراپیست ماهر مورد بررسی قرار گیرد تا نیازهای ورزشی خاص خود را تعیین کند. برخی از مؤلفههای یک برنامه تمرینی جامع در زیر آورده شده است.
تمرینات کششی
- باید هرروز انجام شود و به مدیریت اسپاسم و کاهش خطر انقباض کمک میکند
- میتواند به صورت جداگانه یا با کمک انجام شود
- همچنین نشان داده شده است که تاچی، یوگا و پیلاتس باعث افزایش دامنه حرکت میشوند
تمرینات هوازی
- انجام این تمرینات 3-5 بار در هفته به مدت 20-30 دقیقه، ممکن است نیاز باشد به تدریج زمان تمرین را به 20 دقیقه برسانید
- میتوان این تمرینات را با شرکت در برنامههای پیاده روی بر روی زمین یا بر روی تردمیل، ارگومتر بالای بدن یا پایین بدن، الپتیکال یا دوچرخه ثابت انجام داد
تمرینات قدرتی
- باید 3-5 بار در هفته انجام شود ، 1-3 ست تکرار تا رسیدن به خستگی برای هر تمرین گروه عضلانی
- روی گروههای خاص عضلانی متمرکز شوید که ضعیفتر هستند و عملکرد آنها کاهش یافته است. ماهیچههایی که در راه رفتن شما، توانایی بالا رفتن و پایین رفتن از پلهها و همچنین بلند شدن شما از کف زمین تأثیر میگذارد
- تعادل و آموزش هماهنگی میتواند خطر سقوط را کاهش داده و از صدمات ناشی از سقوط جلوگیری کند
- ورزش تایچی، سوئیس بال و تمرینهای مخصوص تعادل و هماهنگی با کمک یک فیزیوتراپیست میتوانند تعادل و هماهنگی شما را بهبود بخشند
تمرینات آبی
- تمرین آب در محدوده دمای 80 درجه مناسب است.
- شناور بودن در آب حرکت و انجام تمرینات را آسانتر میکند در حالی که دمای خنک با حساسیت مبارزه میکند و خستگی را کاهش میدهد