بازدیدها: 264
بیدار شدن از خواب همراه با گردن درد بسیار ناخوشایند میباشد. این حالت بر روحیه فرد اثر منفی گذاشته و انجام حرکات ساده را دردناک میسازد. مشکلی که اکثر افراد با آن روبرو هستند این است که با وجود درد شدید و کاهش دامنه حرکتی گردن، فرد بایستی فعالیتهای روزانهاش را ادامه دهد.
در بیشتر موارد گردن درد در اثر وضعیت خوابیدن، نوع بالش و یا دیگر مشکلات مربوط به خوابیدن ایجاد میشود. بیشتر این موارد به کمک روشهای ساده قابل تغییر هستند. در این مقاله علت ایجاد گردن درد و همچنین راههای درمان آن توضیح داده میشود.
علت ایجاد گردن درد پس از خواب
معمولاً افراد به وضعیت بدن خود در خواب یا نوع بالشی که استفاده میکنند اهمیتی نمیدهند. ولی هر دوی این موارد میتوانند باعث ایجاد گردن درد و همچنین کمردرد شوند.
تحقیقات نشان میدهند که علت بیش از 5 درصد از دردهای مزمن، مشکلات مربوط به خواب میباشند. بسیاری از این عوامل قابل کنترل هستند و در نتیجه با ایجاد تغییراتی میتوان گردن درد و انواع دیگر درد را کاهش داد.
برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی قوز پشت اینجا کلیک کنید.
برای کسب اطلاعات در زمینه درمان قطعی افتادگی شانه اینجا کلیک کنید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت میتوانید با شمارههای ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳ و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.
وضعیت خوابیدن
وضعیت مورد علاقه هر شخص هنگام خوابیدن متفاوت است. در صورتی که فرد بر روی شکم خود بخوابد امکان دارد گردن برای ساعتها در یک وضعیت ثابت قرار بگیرد. در نتیجه ممکن است عضلات گردن دچار کشیدگی شده و هنگام صبح احساس خشکی و درد در گردن ایجاد شود.
خوابیدن بر روی شکم خصوصاً بر روی تشکهایی که نرم میباشند، باعث فشار آمدن بر کمر نیز میشود. چرا که در این حالت قوس کمر افزایش پیدا میکند و در نتیجه به ستون فقرات و عضلات کمر فشار وارد میشود.
نوع بالش
سر و گردن هنگام خواب برای مدت زیادی روی بالش قرار دارند؛ در نتیـجه انتخاب بالش مناسـب در جـلوگیری از گردندرد تأثیر به سزایی دارد. بالشی بایسـتی به صـورت تکیهگاهی برای سـر و گردن عمـل کند؛ در غیر این صورت با ایجاد کشیدگی در عضلات، گردن درد ایجاد خواهد شد.
بالشهای پَر یا مموری فوم (فوم دارای حافظه) به شکل تکیهگاهی برای سر عمل میکنند و با استفاده از آنها گردن و ستون فقرات در وضعیت مناسبی قرار میگیرند.
حرکات ناگهانی
انجام حرکات ناگهانی مانند نشستن با سرعت زیاد و یا چرخاندن دستها با شدت زیاد میتواند باعث کشیدگی عضلات گردن شود. تکان خوردن و غلتیدن هنگام خواب نیز میتواند بر گردن فشار وارد کند.
آسیبهای قبلی
برخی از آسیبدیدگیها مانند کشیدگی گردن یا آسیبهای ورزشی ممکن است در ابتدا دردناک نباشند. امکان دارد چند روز طول بکشد تا تاثیرات آسیبدیدگی به طور کامل بروز کنند. در صورتی که گردن دچار آسیبدیدگی شود، احتمالاً در ابتدا دردی احساس نخواهد شد ولی پس از بیدار شدن از خواب در روز بعد امکان دارد درد شدیدی در گردن احساس شود.
دلایل دیگر گردن درد پس از خواب
عوامل دیگری نیز میتوانند در ایجاد گردن درد پس از خواب مؤثر باشند. در برخی از موارد امکان دارد در طول روز نیز گردن درد ایجاد شود. دلایل شایع ایجاد گردن درد عبارتند از :
- وضعیت نادرست بدنی در طول روز
- کار کردن طولانیمدت با رایانه یا تماشای طولانی تلویزیون بدون تغییر وضعیت بدن
- آرتروز در یکی از مفاصل فوقانی ستون فقرات
- فشردگی اعصاب در اثر بیرونزدگی دیسک یا خار استخوانی در گردن
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
معمولاً گردن درد خود به خود بهبود پیدا میکند. چنانچه درد گردن پس از چند روز تسکین پیدا نکند و یا درد تشدید شود، بایستی به پزشک مراجعه شود.
در صورت ایجاد گردن درد و بروز هر یک از علائم زیر بایستی به دکتر فیزیوتراپی مراجعه شود :
- تب
- سردرد
- درد قفسه سینه و تنگی نفس
- ایجاد شدن برآمدگی در گردن
- تورم غدد
- دشواری در بلعیدن
- بیحسی یا احساس گزگز در اندامهای بدن
- انتشار درد در دستها و پاها
- مشکلات مربوط به مثانه یا روده
درمان گردن درد بعد از خواب
در برخی از مواقع گردن درد پس از درمان سریعاً بهبود پیدا میکند. ولی در مواقع دیگر امکان دارد یک یا دو روز طول بکشد تا درد تسکین پیدا کند. معمولاً گردن درد در طول یک هفته رفع میشود.
برخی از روشهای درمانی جهت بهبود گردن درد بعد از خواب عبارتند از :
درمان با یخ یا حرارت
قرار دادن یخ روی گردن به بهبود درد و ورم کمک میکند. بهتر است در هر نوبت، 10 تا 20 دقیقه از یخ در ناحیه دردناک گردن استفاده شود. درمان با حرارت مانند حمام آب گرم و یا استفاده از پد حرارتی به شل کردن عضلات، کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی کمک میکند.
داروهای بدون نیاز به نسخه
چنانچه درد و خشکی گردن به اندازهای باشد که حرکت در یک یا چند جهت را دشوار کند، توصیه میشود که از داروهای بدون نیاز به نسخه پزشک استفاده شود. برخی از این داروها شامل ایبوپروفن، ناپروکسن و یا استامینوفن میباشند.
بررسی درد و تغییر در نحوه انجام حرکات
پس از استفاده از روشهای درمانی گوناگون، خشکی و درد گردن و میزان بهبودی بایستی ارزیابی شود. چنانچه خشکی گردن همچنان انجام حرکات در یک یا چند جهت را دشوار میکند، و در صورتی که هنوز درد در گردن وجود دارد توصیه میشود که به مدت یک روز از انجام فعالیتهای دشوار و حرکاتی که درد را تشدید میکنند اجتناب شود.
بهتر است پیادهروی و انجام فعالیتهای عادی ادامه پیدا کند چرا که استراحت طولانیمدت باعث افزایش مدت زمان خشکی و درد گردن میشود.
نحوه درمان گردن درد با فیزیوتراپی
- بررسی وضعیت سلامتی، شامل سابقه پزشکی و ارزیابی نحوه ایجاد آسیبدیدگی و شدت درد
- بررسی وضعیت گردن و انجام آزمایشهای بیشتر شامل تصویربرداری با اشعه ایکس، سونوگرافی یا ام آر آی
- ارزیابی گزینههای مختلف درمانی مانند درمان دستی مفاصل، طب سوزنی و ماساژ بافت نرم جهت بازیابی دامنه حرکتی و کاهش درد
- آموزش در مورد وضعیت صحیح بدنی
- طراحی برنامه ورزشی در منزل جهت تکمیل روند درمان انجام شده در مرکز درمانی. (انجام فعالیتهای روزمره توسط بیمار در منزل بدون کمک اشخاص دیگر در روند توانبخشی بسیار اهمیت دارد)
تمارین ورزشی جهت تقویت گردن
انجام حرکات کششی و یا ماساژ میتواند باعث شل شدن عضلات بشود و به این شکل درد تسکین پیدا میکند. امکان دارد انجام برخی از حرکات کششی به علت گردن درد دشوار باشد. این حالت طبیعی میباشد. هدف از انجام حرکات کششی، افزایش تدریجی انعطافپذیری بدون ایجاد درد بیشتر است. همچنین از دست و انگشتان نیز میتوان برای ماساژ دادن ناحیه دردناک گردن استفاده کرد؛ (تا حدی که باعث ایجاد درد بیشتر نشود).
انجام برخی از حرکات ورزشی میتواند باعث تقویت و انعطافپذیری عضلات گردن شود؛ در نتیجه احتمال گردن درد بعد از خواب کاهش پیدا میکند.
انجام حرکت کششی گردن
- در حالت ایستاده قرار بگیرید. دستان خود را در دو طرف بدن خود قرار دهید.
- در حالی که گردن و پشت بدن در حالت صاف و مستقیم قرار دارند، به آرامی سر خود را به سمت چپ برگردانید به طوری که کشش مختصری در گردن احساس کنید.
- این وضعیت را برای 10 تا 20 ثانیه حفظ کنید. سپس به آرامی سر خود را به سمت راست برگردانید تا زمانی که کشش در گردن احساس شود.
- این حرکت را 3 تا 5 بار برای هر طرف از گردن تکرار کنید. میتوانید این تمرین را هر روز انجام دهید.
بالا بردن شانهها با دمبل
- در حالت ایستاده قرار بگیرید و پاها را به اندازه عرض شانه از هم باز کنید.
- سر و گردن خود را بالا نگه دارید.
- در هر دست یک دمبل (یا هر گونه وزنه دیگر) نگه داشته و به آرامی شانههای خود را به سمت گوشها بالا بیاورید. در این حالت بایستی انقباض عضلات را در بالای کمر و گردن احساس کنید.
- این حالت را برای چند ثانیه حفظ کرده و سپس شانهها را همراه با بازدم به حالت قبل برگردانید.
- این حرکت را 8 تا 10 بار تکرار کنید. میتوانید این تمرین را 3 بار در هفته انجام دهید.
جلوگیری از ایجاد گردن درد
برای جلوگیری از ایجاد گردن درد بعد از خواب، به کمک اقدامات زیر میتوانید از گردن محافظت کرده و فشار وارد بر عضلات گردن را کاهش دهید.
- سعی کنید به جای خوابیدن بر روی شکم، به پهلو یا پشت بخوابید.
- در صورتی که به پهلو میخوابید، بالشی بین پاهای خود قرار دهید تا گردن و ستون فقرات در یک راستا قرار بگیرند.
- زمانی که به پهلو میخوابید بالش را به گونهای زیر سر قرار دهید که سر بالاتر از گردن قرار نگیرد. کشیدگی عضلات حتی به مقدار کم در طول شب میتواند باعث گردن درد بعد از خواب شود.
- از بالش پَر استفاده کنید چرا که این نوع بالش شکل سر و گردن را به خود میگیرد. بالشهای پر به مرور زمان شکل خود را از دست میدهند؛ بنابراین پس از یک یا دو سال آن را تعویض کنید.
- بالشهای مموری فوم (فوم دارای حافظه) مانند بالش پَر شکل سر و گردن را به خود میگیرند و از گردن محافظت میکنند.
- از بالشهای بسیار سفت یا بسیار نرم استفاده نکنید؛ چرا که میتوانند باعث کشیدگی عضلات گردن هنگام خواب بشوند.
- چنانچه وسط تشکی که استفاده میکنید دارای گود رفتگی میباشد، آن را با یک تشک نسبتاً سفت تعویض کنید.
- در طول روز هنگام ایستادن، راه رفتن و نشستن (خصوصاً هنگام کار با رایانه) وضعیت صحیح بدنی را حفظ کنید و شانهها و گردن خود را بیش از حد به سمت جلو خم نکنید.
- سعی کنید هنگام نگاه کردن به تلفن همراه، گوشی تلفن را همسطح چشمهای خود قرار دهید و از خم کردن گردن خود به سمت گوشی خودداری کنید.
- از قرار دادن گوشی تلفن بین گوش و شانه خودداری کنید.
- به طور منظم ورزش کنید. فعالیت جسمانی باعث تقویت عضلات بدن میشود. ورزش همچنین باعث بهبود وضعیت بدنی و کاهش استرس و درنتیجه رفع کشیدگی عضلات میشود.