درمان پارکینسون با روش تی ام اس
کسانی که از بیماری پارکینسون رنج می برند برای سلامت جسمی و روانی خود نیاز به درمان موثر دارند. متأسفانه، هیچ درمان شناخته شده ای برای این بیماری وجود ندارد و اطلاعات کمی در مورد منشأ آن، محققان را به این باور رساند که ژنتیکی و غیرقابل پیشگیری است. اگرچه ممکن است دارویی وجود نداشته باشد که بتواند تسکین فوری را به ارمغان بیاورد، اما امیدی وجود دارد.
تحریک مغناطیسی مغزی (تی ام اس) از دهه 1980 وجود داشته است. علیرغم طول عمر آن، بسیاری از بیماران از وجود این روش بی اطلاع هستند و تی ام اس ممکن است درمان های جایگزین موثری را برای اثرات بیماری پارکینسون ارائه دهد.
کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته شمیم با مدیریت دکتر حیدر سعادتی از مراکز فوق تخصصی تی ام اس می باشد که از سال 1388برای اولین بار در ایران اقدام به تحقیقات در مراکز دانشگاه علوم پزشکی در زمینه روش آر تی ام اس نمود و موفق به دفاع از رساله دکتری تخصصی با امتیاز عالی گردید و همزمان با تاسیس مرکز تحریک مغناطیس مغز(تی ام اس) در ارائه خدمات درمانی پیشرفته و نوین به بیماران در طول دهه گذشته از تجربیات بالینی جهت درمان بیماران استفاده نمود.
بیماری پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک اختلال سیستم عصبی است که در آن نورونهای مغز شروع به ضعیف شدن میکنند و به مرور زمان میمیرند و باعث تغییراتی در عملکرد حرکتی میشوند. این یک بیماری پیشرونده است، به این معنی که علائم در طول زمان بدتر می شود. علائم اصلی پارکینسون عبارتند از:
- لرزش – حرکت یا لرزش یا اندامها که معمولاً از دستها و انگشتان شروع میشود.
- حرکت آهسته – انجام حرکات روزمره مانند پیاده روی به زمان و تلاش بیشتری نیاز دارد
- اختلال در تعادل – حالت خمیده و مشکل در ایستادن
- گفتار نرم یا ناسازگار – صحبت با حجم و سرعت غیرطبیعی، گاهی اوقات کلمات نامفهوم
- تغییر نوشتن – دست دادن باعث می شود دست خط ناهماهنگ یا ناخوانا شود.
این علائم و سایر علائم می تواند باعث شود که سلامت روان بیمار نیز آسیب ببیند. از آنجایی که پارکینسون هیچ درمانی ندارد، بلکه دارو یا جراحی برای به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری وجود دارد. تخمین زده می شود که بیش از 10 میلیون نفر در سراسر جهان با پارکینسون زندگی می کنند و بنابراین تقاضای زیادی برای درمان های موثرتر در برابر این بیماری وجود دارد.
بسیاری از محققان در حال بررسی اثرات تحریک مغناطیسی مغزی (تی ام اس) بر پارکینسون به دلیل شباهت این بیماری به افسردگی هستند.
شباهت پارکینسون و افسردگی
هر دو بیماری با کمبود دوپامین همراه هستند که می تواند منجر به احساس دوسوگرایی یا ناامیدی شود. بیماران مبتلا به پارکینسون دوپامین را در مغز به دلیل تجزیه سلول هایی که آن را ایجاد می کنند کاهش داده اند. افسردگی یک اختلال خلقی است که با سطوح پایین دوپامین مشخص می شود و اغلب تظاهر خود پارکینسون است. دارو فقط می تواند برای هر دو تا این حد پیش برود، و بنابراین بسیاری از محققان متعجب هستند که آیا درمان های جایگزین برای افسردگی می تواند تأثیر مثبتی بر بیماران پارکینسون داشته باشد.
درمان پارکینسون با روش تی ام اس
تی ام اس یک روش غیر تهاجمی برای تحریک مغز از طریق پالس های الکترومغناطیسی به مغز از سیم پیچ مولد میدان مغناطیسی است که از پالس های مغناطیسی مشابه دستگاه های MRI استفاده می کند. اکثر بیماران پنج روز در هفته جلسه تی ام اس دریافت می کنند. جلسات تی ام اس معمولا کمتر از یکساعت طول می کشد.
برخی از محققان فرض میکنند که از آنجایی که تی ام اس از نظر عصبی بسیار مؤثر است، این احتمال وجود دارد که پالسها به بخشهایی از مغز که حرکت را کنترل میکنند کمک کند، که میتواند کیفیت زندگی بیماران پارکینسون را تا حد زیادی بهبود بخشد.
نتایج این آزمایشها نشان میدهد آن دسته از بیماران پارکینسون که درمان تی ام اس را دریافت میکنند، پیشرفتهای زیادی در سلامت روان و بهبود حرکات خود نشان میدهند.
چندین مطالعه به یافتههای امیدوارکنندهای رسیدند در یافتهها، نشان داده شد که از 7 مطالعه، 6 مطالعه نشان دادند که بیماران در افسردگی خود بهبود یافتهاند.
مطالعه دیگری روی 46 بیمار مبتلا به پارکینسون و افسردگی خفیف تا متوسط مورد آزمایش قرار گرفت که نیمی از بیماران درمان تی ام اس و نیمی دیگر دارونما دریافت کردند. در طی 10 روز، بیماران تی ام اس با فرکانس بالا را به صورت دوطرفه روی قشر حرکتی اولیه اعمال کردند. نتایج نشان داد که بیمارانی که این درمان را دریافت کردند، در افسردگی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت خود بهبود یافتند.
تی ام اس به عنوان یک گزینه درمانی امیدوارکننده برای بسیاری از بیماران، به ویژه بیماران مسن، مبتلایان اصلی پارکینسون دیده می شود. برای افراد مسن، مصرف داروهای ضد افسردگی میتواند عوارض جانبی شدیدی مانند افتادن ناگهانی، خونریزی و هیپوناترمی، یعنی سطوح پایین سدیم در خون ایجاد کند که ممکن است منجر به گرفتگی عضلات، حالت تهوع، انرژی کم و تشنج شود.
مزایای تی ام اس عبارتند از:
نرخ موفقیت بالا – میزان موفقیت قابل توجهی بالاتر از هر درمان دیگری است
غیر تهاجمی – درمان کاملاً خارجی برای بدن است
غیر آرام بخش – نیازی به آرامبخشی ندارد و نسبتاً بدون درد است
اگر مایلید در مورد این فرآیند در مرکز درمان تی ام اس ما بیشتر بدانید، با کلینیک دکتر سعادتی تماس بگیرید.