بازدیدها: 0

احساس سوزش در  کف پا یکی از مشکلات شایع در بین بیماران است که بر اثر خستگی مفرط و وارد کردن فشار زیاد به پا ایجاد می‌شود. احساس سوزش در کف پا می‌تواند ناشی از آسیب به اعصاب محیطی در ران پا باشد که باعث می‌شود سیگنال‌های مربوط به درد در یک ناحیه به مغز منتقل شوند در حالی که ناحیه موردنظر آسیبی ندیده است. این مشکل ممکن است در هر سنی بروز کند اما اغلب در سنین بالای 50 سال شایع است.اصطلاح پزشکی برای سوزش و گزگز  کف پاها، پاراستزی است. پاراستزی ممکن است خفیف یا شدید، حاد یا مزمن باشد. احساس سوزش، سوزن‌سوزن شدن و خواب رفتن پاها نباید نادیده گرفته شود چرا که می‌تواند نشانه‌ی یک بیماری یا مشکل جدی باشد که نیاز به اقدامات درمانی دارد.

اگر در پاهای خود همیشه احساس سوزش و گزگز دارید، این علائم را جدی بگیرید. زیرا این علائم می‌تواند نشان از یک مشکل جدی در سیستم عصبی، عروقی یا اسکلتی عضلانی شما باشد. مشکلاتی مانند سیاتیک کمر، بیرون‌زدگی دیسک کمر یا فتق دیسک کمر باشند. درمان گزگز و سوزش کف پا بسته به علت ایجادکننده آن متفاوت خواهد بود، برای مثال اگر دیسک کمر و یا سیاتیک عامل باشد، متخصصین ما در کلینیک فیزیوتراپی پیشرفته دکتر سعادتی با درمان فیزیوتراپی و ارائه ورزش‌های مناسب مربوط به آن‌ها می‌توانند مشکل شما را برطرف نمایند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره با متخصصین ما یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۳  و ۰۲۱۲۶۷۲۲۰۰۴ تماس حاصل فرمایید.


علل

برخی از بیماری‌ها و مشکلات موجب بروز علائم سوزش کف پا بی‌حسی و خواب رفتن در پاها می‌شوند.

سیاتیک

سیاتیک دردی حاد و شدید است که در طول عصب سیاتیک احساس می‌شود. این درد به صورت تیر کشیدن (تیر کشیدن درد پا) احساس می‌شود و از پایین کمر و باسن شروع شده و تا پایین پا منتشر می‌شود. این درد با احساس سوزش و گزگز نیز همراه است.

آرتروز ستون فقرات


آرتروز ستون فقرات بر اثر بالا رفتن سن و فرسایش طبیعی استخوان‌ها و غضروف‌ها در ستون فقرات ایجاد می‌شود. این بیماری منجر به درد مزمن کمر و احساس گزگز و سوزن‌سوزن شدن  کف پاها می‌شود.

بیرون‌زدگی دیسک

 زمانی که یکی از دیسک‌های بین مهره‌ای در ستون فقرات از جای خود جابه‌جا می‌شود، بیرون‌زدگی دیسک رخ می‌دهد. زمانی که دیسک جابه‌جا می‌شود یا مایع درون آن به بیرون تراوش می‌کند، بر روی شاخه‌های عصبی فشار وارد می‌شود و این موضوع نیز موجب احساس سوزش و گزگز در پاها می‌شود.

برآمدگی دیسک

در صورتی که لایه خارجی دیسک ضعیف شود، دیسک تغییر حالت داده حالت برآمده پیدا می‌کند. در صورتی که برآمدگی دیسک موجب گیرافتادگی عصب شود، شما دچار علائم مربوطه می‌شوید.

نوروپاتی محیطی

عصب‌های محیطی، پیام‌های حسی و حرکتی را از مغز به پاها منتقل می‌کنند. در بیماران مبتلا به دیابت به این عصب‌ها آسیب وارد می‌شود و بنابراین این بیماران اغلب از احساس سوزش، خواب رفتن و بی‌حسی پاها شکایت دارند.

مونونوروپاتی

مونونوروپاتی به گروهی از بیماری‌ها گفته می‌شود که در آن، تنها یکی از عصب‌ها آسیب می‌بیند. این آسیب موجب سوزن‌سوزن شدن و مورمور پاها می‌شود. بیماری‌های مونونوروپاتی دارای انواع مختلفی مانند سیاتیک، یا سندرم تونل تارسال هستند.

سندرم تونل تارسال

در بیماری سندرم تونل تارسال، بر روی عصب تیبیال در گذرگاهی به نام تارسال تونل که در قسمت داخلی مچ پا قرار دارد، فشار وارد می‌شود. این فشار ممکن است بر اثر رشد توده، تورم یا تشکیل کیست در این ناحیه باشد. سندرم تونل تارسال موجب احساس سوزش، سوزن‌سوزن شدن، مورمور و بی‌حسی و خواب رفتن  کف پاها می‌شود.

مورتون نوروما

مورتون نوروما به معنای ضخیم شدن بافتها در اطراف عصب‌هایی است که در بین استخوان‌های پایه‌ی انگشتان پا (معمولاً بین استخوان انگشت سوم و چهارم) قرار دارند. احساس درد پا، حسی مبهم در پا، بی‌حسی و گزگز در قسمت پنجه‌ی پا، از علائم شایع این مشکل هستند.

سندرم گرگرفتگی پاها

در این مورد، به عصب‌های کوچکی که در پاها قرار دارند آسیب وارد می‌شود. این آسیب اغلب هیچ دلیل واضحی ندارد و ممکن است مربوط به کمبود ویتامین B، کم‌کاری تیروئید، روماتیسم، دیابت، بیومکانیک نادرست پاها یا نارسایی کلیوی مربوط باشد. احساس سوزش و گزگز معمولاً در کف پا حس می‌شود اما ممکن است تا ساق پا و پایین ران پا نیز گسترش پیدا کند. احساس سوزش و گزگز در شب‌ها شدیدتر می‌شود.

آسیب عروق محیطی

تصلب شرایین موجب مسدود شدن راه جریان خون در رگ‌های بزرگ بدن می‌شود. در نتیجه، گردش خون در دست و پاها کاهش پیدا می‌کند که نتیجه‌ی آن احساس سوزش و گزگز در  کف پاها و گرفتگی عضلات است.

اریتروملاژیا

اریتروملاژیا یک بیماری عصبی-عضلانی نادر است که در آن، رگ‌ها خونی مسدود می‌شوند. این بیماری موجب قرمزی، تورم و سوزش پاها می‌شود.

متاتارسالژی

این بیماری بر اثر حساسیت و ملتهب شدن استخوان‌های پا ایجاد می‌شود و علت بروز آن استفاده بیش‌ازحد از پاها و فشار مضاعف بر آن‌ها در هنگام راه یا دویدن یا بر اثر پوشیدن کفش تنگ یا قرارگیری پا در موقعیت نامناسب است. متاتارسالژی می‌تواند موجب احساس سوزش و گزگز در پنجه‌ی پا شود.

کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید موجب کند شدن تمامی فرایند‌ها در بدن می‌شود. دست‌ها و پاها مواد مغذی کافی دریافت نمی‌کنند و به همین خاطر در دست و پاها آب و مایعات اضافی تجمع پیدا می‌کنند و دست پاها ظاهری متورم پیدا می‌کنند. این تورم بر روی عصب‌ها فشار می‌آورد و موجب احساس سوزن‌سوزن شدن و خواب رفتن می‌شود.

فشارخون

فشارخون بالا می‌تواند موجب احساس گزگز و سوزش در پاها شود. فشارخون بالا همچنین موجب می‌شود که گردش خون کاهش پیدا کند و در نتیجه رنگ پوست تغییر کند، نبض پاها کمتر شود و دمای دست و پاها کاهش پیدا کرده و احساس گزگز و بی‌حسی در دست و پا ایجاد شود.

سایر علائم همراه با سوزش کف پاها


  • احساس گزگز و سوزن‌سوزن شدن
  • افزایش تعریق
  • درد مبهم
  • افزایش احساس گرما
  • بی‌حسی و خواب رفت

این علائم می‌توانند هشداردهنده و نشان‌دهنده‌ی وجود مشکل یا بیماری جدی‌تری باشند.

تشخیص


  • پزشک شما را معاینه فیزیکی کرده و سوابق پزشکی شما را ارزیابی می‌کند.
  • برای بررسی توده‌های بافت نرم، گیرافتادگی عصب و آسیب‌دیدگی ممکن است انجام عکس‌برداری رادیوگرافی، ام.آر.آی یا سی تی اسکن تجویز شود.
  • تست‌های عصبی مانند تست نوار عصب و عضله و تست هدایت عصبی برای بررسی ظرفیت و عملکرد عصب‌هاانجام می‌شوند.
  • برای ارزیابی بیماری‌های پوستی از پوست نمونه گرفته می‌شود.
  • برای بررسی لبتلا به روماتیسم یا دیابت از آزمایش خون استفاده می‌شود.

درمان


دارودرمانی

پزشک بر اساس علت اصلی و زمینه بروز سوزش پاها، داروهای مناسب را تجویز می‌کند. برای کاهش دادن علائم معمولاً از قرص‌های ضدالتهاب خوراکی، پمادها و کرم‌ها استفاده می‌شود.

فیزیوتراپی

درمان‌های فیزیوتراپی می‌توانند به برطرف کردن علت زمینه‌ای و اصلی سوزش پاها کمک کرده و درد پاها را کاهش دهند. برخی از روش‌های فیزیوتراپی عبارتند از:

کایروپراکتیک

درمان دستی به روش کایروپراکتیک می‌تواند به کاهش سوزش، گزگز و سوزن‌سوزن شدن پاها کمک کند و این در صورتی است که این علائم ناشی از مشکلات دیسک و استخوان مانند آرتروز ستون فقرات و بیرون‌زدگی دیسک باشند.

ماساژدرمانی

ماساژ دادن طناب نخاعی و کمر موجب کاهش فشار دیسک‌ها و خارهای استخوانی ناشی از آرتروز، بر روی عصب‌ها می‌شود. با کاهش فشار بر روی شاخه‌های عصبی، بروز علائمی مانند گزگز کف پا ، سوزن‌سوزن شدن و خواب رفتن پاها نیز کمتر رخ می‌دهد.

ورزش برای درمان سوزش پاها

احساس گزگز، سوزن‌سوزن سوزن شدن و خواب رفتن در پاها می‌تواند نشان‌دهنده این باشد که چیزی بر روی عصب‌های شما فشار وارد کرده است. علائم سیاتیک و سایر مشکلات عصبی را می‌توان با انجام دادن ورزش‌های کششی منظم، کاهش داد. این حرکات موجب رفع گرفتگی و آزادسازی عضلات اطراف عصب‌ها می‌شوند.

  • حرکت جمع کردن زانو در قفسه سینه: این حرکت فشار را از روی عصب‌های پایین کمر و ران‌ها برمی‌دارد.

  • کشش همسترینگ: این کشش موجب افزایش طول عضلات پشت ران پا‌ها می‌شود.

  • حرکت کودک: یک حرکت کششی مخصوص در یوگا که کمر و ران پاها را هدف قرار می‌دهد.

درمان‌های خانگی

شما می‌توانید با انجام اقدامات ساده‌ای در خانه، سوزش و گزگز کف پای خود را تسکین دهید:

  • کفش مناسب بپوشید.
  • برای کاهش تورم پا، از جوراب نخی استفاده کنید.
  • در کفش خود، کفی طبی قرار دهید.
  • پاهای خود را در آب سرد بشویید.
  • از کرم‌ها و پمادهای مخصوص که بدون تحویز پزشک قابل تهیه هستند، استفاده کنید.
  • میزان مصرف روزانه ویتامین B12 را افزایش دهید.
  • تا جای ممکن به پاهای خود استراحت دهید.
  • مصرف الکل را کاهش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید